Как може да се постигне обем в косата? Масажирането на скалпа може да допринесе за обем в косата. Благодарение на масажа, се засилва циркулацията, която подхранва космените фоликули в скалпа. Масажът може да се прави със затоплено кокосово масло, което допълнително стимулира притока на кръв. Следователно растежът на косата се засилва, но и се получава по-голям обем в корените. 

Може да се използват също шампоани и балсами за обем. Те имат специална формула за фина и тънка коса, като повечето от тях почистват скалпа без да премахват себума или да причиняват отежняване. Важно правило е обаче балсамът да се прилага преди шампоана, а не както е традиционно - първо шампоан, а после балсам.

За получаване на обем може да се употребява сода бикарбонат по време на измиване на косата. Второ предимство на содата е, че премахва пърхота и я поддържа чиста за по-дълго време.

Има и по-лесни методи за получаване на обем в косата като например издухване със сешоар, но задължително преди това косата трябва да се защити от топлината с термозащитен спрей. Може да се използва още пяна за обем, докато косата е мокра. Косата се суши, когато е обърната надолу, тъй като това създава допълнителен обем. Резултатът е буйна коса.

Къдриците са друг чудесен начин за добавяне на обем. Най-добрият вариант за максимално предпазване на косата от топлинни уреди, е използването на ролки.

Подстригването на етажи е следващият вариант за постигането на обем. Дългите коси с равна дължина правят косата да изглежда по-тънка и без обем.

Обемът в косата може да се постигне и с правилна диета, богата на желязо, биотин и цинк. Протеинът също е от съществено значение за гъстата и здрава коса.

Макар че се случва рядко, понякога фината, изтъняваща коса може да бъде причинена от медицинско състояние, наречено андрогенетична алопеция. Затова, ако косата е тънка и без обем, дори след опитите вкъщи за постигането му, може да се направи консултация с дерматолог, който да даде професионален съвет за причините за изтъняване на косата, както и решение на проблема.

puls.bg