Косопадът е проблем, който засяга по-често мъжете, но много жени също страдат от загуба на коса по различни причини. Притеснението, което косопадът причинява, е огромно и може да повлияе много негативно на самочувствието, особено на дамите. Добрата новина е, че процесът е обратим с подходящите грижи за здравето.

Ето какво можете да направите, за да предотвратите косопад и интензивно падане на коса:

Поддържайте здравословна диета

Приемът на качествена и балансирана храна е от съществено значение за целия организъм, в това число и косата. За да се подхранват фоликулите на косъма са необходими витамини, мастни киселини и протеини, които да се грижат за нормалното израстване на нови косми, пише Az-jenata.bg.

Пийте много вода

Водата е много важен компонент за нормалните функции в тялото. Здравословната диета, придружена от големи количества вода са важен стимулиращ фактор за косата и нейното състояние. Добре хидратираният организъм има своите механизми за подобряване растежа и плътността на косата.

Ограничете алкохола

Алкохолът оказва влияние на растежа на косата. Ако пиете алкохол е важно той да е в минимални количества. Всичко над минимума може да потисне растежа на косата.

Не боядисвайте косата

Боядисването уврежда косъма и потиска неговото възобновяване. Ако искате да предпазите косата си от ускорено отпадане, не я боядисвайте, особено с амонячни бои, които силно увреждат косъма и скалпа. Боядисаната коса е по-слаба, податлива на увреждания и косопад.

Не разресвайте косата, когато е мокра

Мократа коса е най-силно уязвима на външни влияния. Разресването е един такъв агресивен подход към косата, който е неизбежен, но все пак вреден. За да го направите по-малко вреден за косата и да я предпазите от косопад, не я разресвайте на мокро след душ. Правете го винаги на суха коса и то добре подхранена с балсами и масла за по-лесно разресване.

Избягвайте стегнати прически

Връзването на косата на стегната конска опашка или кок, при които скалпът се опъва драстично, са вредни за косата и могат да причинят косопад. Избягвайте ги, за да не нанасяте допълнителни щети върху фоликулите на космите и тяхната коренова система.

Не носете една и съща прическа всеки ден

Оформянето на косата по един и същи начин ежедневно може да отслаби корените и да увреди определени части от скалпа, предизвиквайки поява на плешиви петна. За да избегнете това, правете различни прически на косата, като внимавате в преобладаващото време тя да е пусната в естественото си състояние.