Бихте ли си купили козметика, ако ви хареса рекламата за нея? А колко често ползвате крем за лице, препоръчан ви от приятелка? Много жени са склонни да ползват продукти, за които има добри отзиви. По този начин смятат, че са направили правилния избор, но невинаги са прави. Понякога това, че определен шампоан придава обем и блясък на ваш познат, не означава, че ще има същото действие върху косата ви. Вместо да четете ревюта в интернет, първо проверете дали козметиката, която използвате в момента, е за вашия тип кожа. Ако не сте се посъветвали с дерматолог, много вероятно е да полагате неправилните грижи, които да причинят някои кожни проблеми. Ако даден продукт не е за вас, то това ще си проличи по кожата.

Ето 4 признака, по които да познаете, че трябва да смените козметиката с друга:

Раздразнение 

Ако след всеки продукт за грижа за кожата усещате раздразнение, това може да е знак за негативна реакция на органа спрямо козметиката, с която го третирате. В някои редки случаи този дискомфорт може да се дължи на лошото време навън. Понякога от рязката смяна на топло със студено може да усещате сърбеж, но след време това отминава.

Ако на следващия ден след използването на продукта, раздразнението не се успокои, по-добре спрете да го използвате. Може да потърсите нежен измиващ гел и хидратиращ крем или да се консултирате с дерматолог, защото най-вероятно кожата ви е станала по-чувствителна и се нуждае от по-специфична грижа, пише Tialoto.bg.

Парене след почистване

Почистването на лицето преди лягане е от особено значение. То предотвратява възпаление и образуването на пъпки, но може да причини изсушаване на кожата.

Ако тоникът за лице е с по-агресивни съставки и усещате парене и щипене, това е индикация, че кожната бариера е нарушена и няма достатъчно естествени масла в клетките.

Повече пъпки от обичайното

Всички ние пипаме какво ли не с ръцете си, след което ги поставяме на лицето и така замърсяваме кожата. Консумацията на някои храни, стресът и нездравословният начин на живот също могат да причинят акне. Но за неговото лечение има най-различни видове козметика. Когато започнете да ползвате нов продукт, наблюдавайте внимателно кожата всеки ден. Ако след няколко дни няма ефект или дори пъпките станат повече, то веднага го сменете с друг.

Повечето пъпки и влошаване състоянието на кожата може да се дължи на това, че ползвате неправилна козметика, с която не може да почистите добре замърсяванията. Останали в клетките бактерии водят до възпаление и пъпки.

Зачервяване

Промяната в цвета на кожата също не е нормална. При използване на неправилна козметика може да усещате затопляне по някои части на кожата и да се появи зачервяване. Те може да са придружени с оток и сърбеж, което трябва да е знак, че не бива да ползвате същата козметика отново.

За да се справите с този проблем, пробвайте някакъв противовъзпалителен продукт, който ще успокои кожата.

Бонус

Не забравяйте, че има продукти, чийто ефект не се забелязва веднага. Трябва да минат между 1 и 3 седмици, за да забележите някаква промяна. Ако след този период кожата ви продължава да е в лошо състояние, то се обърнете към специалист и пробвайте медицинска козметика според вашия тип.