Обзавеждането на малко пространство изисква внимателно обмисляне и планиране и на най-малките детайли. А едно от най-големите предизвикателства, пред които трябва да се изправите е изборът на перфектния диван.

5 съвета за избор дивани за малка дневни

С правилния размер и форма започва всичко

За разлика от обзавеждането на просторни дневни, където можете да си позволите да закупите нещо по-обемно, при малките дори и най-малката грешка в размера на дивана може да се окаже голям проблем. Затова едно от първите неща, с които задължително трябва да сте наясно е с какво пространство разполагате. Знаете ли това, ще знаете и диван с какви размери да търсите.

Що се отнася до формата,  подходящи са както линейните двуместни или триместни дивани, така и ъгловите, и модулните. На коя форма ще се спрете зависи от разположението на останалите мебели и от размерите на самата стая. Например, ако стаята ви е с квадратна или правоъгълна форма, стандартните двуместни или триместни линейни дивани създават приятен уют и комфорт. Ако е с отворен план или е с нестандартна форма, тогава ъгловите или модулните дивани са много добър избор.

Не е задължително, но е в плюс, ако диванът е повдигнат от пода

Ако не се налага да използвате меката мебел като допълнително легло, съветваме ви да разгледате моделите с тънки крака. Повдигнатите от пода дивани са много подходящи за малки пространства, тъй като създават усещане за по-голям простор, лекота и въздушност.

Разбира се, ако се нуждаете от функционален диван с разтегателен механизъм или с място за съхранение, няма нищо лошо да се спрете и на мека мебел, която няма крачета или има съвсем малки такива. В магазинната мрежа ще откриете широка гама от стилни и много удобни функционални дивани, подходящи за малки дневни.

Дискретните подлакътници и ниските облегалки създават усещане за лекота

Моделите с дебели подлакътници са много удобни, в това спор няма, но правят дивана да изглежда по-обемен и тежък. Освен това отнемат от пространството за сядане. Затова и съветът ни е, избирате ли дивани за малки дневни да се спирате на модели с по-тънки подлакътници, тъй като с тях меката мебел изглежда по-лека и ефирна, а помещението - по-просторно. Ако все пак държите на дивани с дебели подлакътници, тогава нека те да са възможно най-ниски, за да не придават допълнителна тежест на меката мебел.

Диваните с високи облегалки също не са много подходящи за малки стаи, тъй като изглеждат доста доминиращи и създават усещането за стесняване на пространството.

Няма да сгрешите и ако се спрете на модели с непрекъсната седалка, вместо с конвенционална. Казваме ви го, понеже когато седалката е непрекъсната диванът изглежда по-събран, малък и лек и се вписва много по-добре в малкото пространство на дневната.

 

Изчистените линии разширяват оптически пространството

Безспорно диваните в стил “Барок” или “Рустик” са много елегантни и красиви, но за съжаление не са много подходящи за малки дневни, тъй като са с дизайн, който ги прави да изглеждат по-обемни, отколкото в действителност са. Затова ви препоръчваме да оставите покупката им за времето, когато ще обзавеждате голяма всекидневна и да потърсите модел, който има възможно най-семпъл и изчистен дизайн. Изчистените линии на създават усещането, че меката мебел е по-малка, а дневната - по-просторна, стилна и елегантна.

Цветовете на тапицерията също са важни

Избирате ли диван за малка дневна, много внимавайте с цвета на тапицерията. Много подходящи са например бяло, светло сиво, мента, розово, горчица, синьо и дори кремаво. Само внимавайте да не се спрете на цвят, който се доближава до цвета на пода или стените, тъй като диванът ще “се изгуби” сред интериора. А ако все пак решите, че искате цветът на меката мебел да е еднакъв с цвета на стените, добавете пъстри възглавници, които да придадат на дивана повече цвят, контраст и колорит.