Понякога добре поддържаната и красива кожа се нуждае от много малко и не винаги скъпи процедури. Много храни, които използваме всеки ден в кухнята и които ядем, могат да се нанасят върху кожата и ако го правим по-често, наистина могат да направят чудеса.

Една такава храна, която може да се използва както за храна, така и за супер грижи, е бананът, който е богат на мощни антиоксиданти, активни фитохимикали и вода. Бананът подхранва и ревитализира сухата кожа, но от друга страна изглажда, освежава и подмладява кожата с бръчки. Бананът е чудесен и за кожа склонна към акне, като намалява и контролира омазняването.

Защо да използваме банан за козметични цели?

Богатото хранително съдържание на бананите също върви ръка за ръка, когато става въпрос за грижа за кожата. Съдържа голямо количество калий, който хидратира и овлажнява дехидратираната кожа, съдържа и витамини от група В, които предпазват кожата от свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес и преждевременно стареене.

Бананът също така съдържа витамин А, който лекува сухата и дехидратирана кожа, избледнява белезите от акне и тъмните петна, а също така съдържа цинк, който се бори с акнето, причинено от бактерии.

Освен това бананите съдържат витамин С, който е необходим за производството на колаген, той също се бори със свободните радикали, но се използва и за мазна кожа, съдържа и витамин Е, който предпазва кожата от UV лъчите и забавя процеса на стареене.

Бананите съдържат и лектини, които убиват бактериите, причиняващи акне и пъпки, но съдържат и аминокиселини, които подхранват кожата, укрепват съединителната тъкан и спомагат за поддържането на еластичността на кожата.

Благодарение на богатия си състав, бананът е чудесен за всеки тип кожа.

За суха кожа

Ако имате суха кожа, можете да използвате бананово пюре само два пъти седмично. Измийте добре лицето си и нанесете пюрето, оставете го да действа 10 минути и след това измийте добре лицето си и нанесете крема за лице, който използвате. Калият и водата в бананите ще хидратират и подхранват сухата кожа.

За мазна кожа, склонна към акне и за лечение на акне

Ако имате мазна кожа, която е склонна към акне, смесете малко банан с лимонов сок и мед. Бананът ще помогне за намаляване на излишния себум на повърхността на кожата. Освен това всички витамини и хранителни вещества, които съдържат бананите, ще освежат и регенерират кожата, което ще върне нейното излъчване и красота.

Като средство против стареене на кожата

Активните фитохимикали и всички витамини и минерали, които се намират в банана, го правят чудесно средство, което може да се използва срещу стареенето на кожата. Пасирайте ½ банан, добавете 1 супена лъжица портокалов сок и 1 супена лъжица кисело мляко. Нанесете тази маска върху кожата и изчакайте 10-15 минути, след което изплакнете обилно.

За избледняване на тъмни петна

Тъмните петна се появяват на кожата постоянно, но те могат да бъдат наистина неприятни и да повлияят на самочувствието на жените. За да ги намалите, използвайте банан два пъти седмично.