Фризьорските салони в Пловдив са затворени от седмица, но не и фризьорките. Те бързо се ориентираха и вече обслужват по домовете.

"Ако не работя, няма как да си платя наема на студиото", казва Петя Вранчева, докато подстригва и боядисва поредната си клиентка.

Тя пристигна точно в уречения час в неделя с "пълно бойно снаряжение". От раницата извади ножици, бои, четки, сешоар, гребени, престилки и всичко необходимо. Преди това е била на друг адрес - правила е прическа на зъболекарка и е подстригала съпруга й в жилището им в кв. "Кършияка".

Стоматоложката разказала, че тя и колегите й се чудят как да обслужват пациентите си в дните на извънредни мерки. Имала такива с арсен в зъбите, който трябва да се махне, съобщава 24 часа. Звъняла в РЗИ да иска разрешение. След като Петя я разкрасила, фризьорката си тръгнала  с подаръци - 10 броя предпазни маски и подправка за салата. 

Докато нанасяше боята, двете слушаха по телевизията извънредното изявление на Бойко Борисов.

Следващата й клиентка Мирела Василева не крие радостта си от домашното посещение на Вранчева. "Умирах от ужас как ще се появя в понеделник на работа. Корените на косата ми прораснаха и спешно се нуждаеха от боя. А това е съпроводено с професионално подстригване, боядисване и изсушаване. Щом разбрах, че Петя се отзовава вкъщи, веднага я извиках", разказа Василева.

Разкрасяването й се осъществи в две помещения на апартамента й. Най-напред в банята я подстригаха. А самото боядисване се извърши във всекидневната. На масата, където семейството й се храни, Петя нареди бои, купи за боя и четки. И започна поредната процедура. Най-напред я намаза с черна боя, а кичурите надолу - с лилава. 

Работя в полеви условия, но на всичко се намира цаката, казва фризьорката.

"Работя в полеви условия, но принудата какво не прави. Десетки редовни клиенти ми звънят и се молят", разказа фризьорката. Докато боядисваше Мирела, по телевизора слушаха извънредното изявление на премиера Бойко Борисов, провокирано от поредното вето на президента.

"Много е прав министър-председателят. Напълно го подкрепяме", бяха единодушни двете. И в същото време се питаха кога ще приключи извънредното положение. "Не се живее под домашен арест, но такова е положението. Трябва да го спазваме", бяха единодушни двете.

Боядисването приключи, но по челото на Василева останаха следи от упорита боя. Фризьорката се затюхка, че не е взела препарат. "Момент, дай ми мокри кърпички и пепел от цигара", рече Петя. И за нула време почисти боята от лицето на клиентката си. "Това е новост, ще знам вече", каза Мирела.

След час престой, последва измиване и изсушаване. Докато чакаха - пиха кафе и се черпиха с тиганици, приготвени от гостоприемната клиентка. За разкош към тестените изделия тя предложи сладко от диви ягоди и овче кисело мляко.

През това време пристигна братовчедът на Василева. Щом видя, че има фризьорка в дома на своята роднина, моментално поиска и него да го подстрижат. Петя не отказа. Бързо извади машинката и го мина, а след това го изми. "10 лева, господине", рече фризьорката.

За два часа и половина Петя направи две прически и си тръгна с прилична надница.

"Следващият месец, ако още не е отменено извънредното положение - отново си у дома", заръча й Василева.  

Най-напред подстрига Мирела в банята. Подстригването продължи около 30 минути. Докато чакаше с боя на главата, домакинята предложи тестени изделия - тиганици със сладко от диви ягоди и овче кисело мляко.