Модната марка "Фенди" пусна 100% копринена коронавирус маска, изцяло покрита с логото на бранда, на цена от 190 евро. Продуктът присъства на официалния уебсайт на Luisa Via Roma и вече е разпродаден. 

Докато надпреварата за защитни маски срещу коронавируса е неистова и цената им нараства - те обикновено струват по-малко от едно евро в аптеката, а сега се продават за над 20 евро, като в малките градове са на привършване, а в големите отдавна са изчерпани.

В интернет се появи и тази модна версия за маска, замислена от известната италианска модна къща. Лозунгът, който ги спонсорира, гласи: „Фенди и се защитавай“. Продуктът е с две еластични ленти от двете си страни.

На официалния уебсайт на Fendi продуктът вече не се вижда, а на портала Luisa Via Roma маската, маркирана с двойното „F“, все още присъства сред продуктите за мъже, но статусът й стои на "разпродадено".

Известният мулти-марков магазин от висок клас съобщава, че коронавирус защитната маска вече е свършила и в магазина, разположен в центъра на Флоренция.

Добре е да се знае, че Световната здравна организация (СЗО) препоръчва използването на маски само на хора, които са в близък контакт с болните, но най-голямата защита е честото миене на ръцете с вода и сапун или спирт. Използването на маски също е добра предпазна мярка за болни хора, за да се намалят рисковете от заразяване.

По-специално, филтърните маски, препоръчани от СЗО, не са традиционният хирургичен тип, а Ffp2 и Ffp3, които имат по-голяма ефективност на филтриране.