В период на световна пандемия, когато всичко навън е замръзнало, креативни дизайнерки от Пловдив и България се "възползваха" от ситуацията, за да пуснат нова модна линия. 

Както вероятно се досещате, става въпрос за маски за уста, дизайнерско производство, тъй като обикновените се намират все по-трудно по аптеките, предвид усложнената обстановка. 

Слайдвайки в Инстаграм вече може да забележим най-търсената модна находка този сезон, но не в обикновения син или бял цвят. Дизайнерските маски стават не само за предпазно средство, но и за задължителен моден аксесоар този сезон - досущ колкото чантата и очилата.

Кокетните пловдивчанки вече се възползваха от луксозните предложения и побързаха да си поръчат от новия аксесоар, за да са в "крак с модата". Те дефилират с предпазните средства в социалните мрежи, предвид факта, че в България е обявено извънредно положение и се налага да прекарваме по-голямата част от времето си вкъщи. 

Ето и какво изобретиха някои от известните модни диктаторки под тепетата:

Собственичката на "Джофра" - Петя отново заложи на артикули в типично неин стил - нестандартни, смели и провокативни. 

Маските-аксесоари се предлагат на цена от 24 лева и са с различни цветове, атрактивни щампи и декорирани с камъни, брокат, ципове и перли. 

Звезди, корони, анимационният герой от семейство "Симпсън" и черепи са част от новата модна линия на дизайнерката. 

Те не са медицински, но са за многократна употреба и предпазват от върлуващия вирус навън. Може фризьорските салони да не работят, но сега е времето хората да се обръщат след вас, заради маската на лицето ви. 

Сега не е времето да сваляме маските, а да запазим тайнството, питайки се като по филмите "Кой ли се крие под маската?"

Самата Петя Джофра не веднъж е споделяла, че модата за нея е хоби и не може да си представи животът без нея, а вдъхновение намира от най-големите дизайнери като влага и нотка от себе си.

Продължаваме напред с предложения от пловдивският модел Венета Шкодрова, която се развива успешно и като дизайнер. Модната линия, която тя пусна е пълна противоположност на предложенията, които ви показахме по-горе. Венета е заложила на нежни и стилни маски от дантела, в черен и бял цвят. Сред артикулите има и маска, покрита с бляскави камъни, с която брюнетката позира пред обектива. Тя се предлага на цена от 25 лева. 

Останалите маски са по 19,90 лева, като са подплатени със сатен, подходящи са за многократна употреба, имат висок капацитет на филтрация и са въздухопропускливи. Перат се при 30 градуса и НЕ са медицински. 

Тук е време да споменем и за друга сръчна пловдивчанка, която не е известен дизайнер, но се занимава с декорация и организация на различни събития. Нейното име е Ваня Чолакова, която сподели за своята идея в личния си фейсбук профил. В публикацията, тя разказва, че се е оказало, че има много останали памучни платове, които са подходящи за направата на маски за многократна употреба. Маските, които пловдивчанката изработва ръчно са трислойни и двулицеви. Могат да се перат и имат около 60-70% ефективност за предпазване от вируси.

"Днес ще правя маски за цялото ми семейство. Ако имате нужда-ще ушия и за вас! Само ми пишете! Маските са безценни-т.е не се заплащат! Ще шия докато ми свършат платовете! Бъдете здрави!" - гласи посланието на Ваня Чолакова. 

"В свой коментар тя пише още: "Само искам да кажа, че ефективността на маската от плат е около 60%, докато ефективността на обикновената медицинска маска е 79%. Което значи- по-добре с маска от плат-отколкото с никаква. И още нещо да вметна, диаметърът на клетката на COVID-19 е 400-500 nm. Важно е да имате предвид, че при децата ефективността на каквато и да е маска е с около 10-15% по-ниска."

Модни предпазни маски забелязахме и в страницата на сестрите Лора и Микаела, които не са от Пловдив, но имат собствен бранд, за които само изработват предлаганите дрехи и аксесоари. 

Те са заложили на дизайнерска розова маска с тюл и бяла маска от текстил. "Маските са изработени за многократна употреба!
Не са медицински, но все пак ще ви предпазят да не докосвате носа и устата, в случай че нямате други предпазни материали! Бъдете здрави и отговорни!" - апелират Лора и Микаела. 

Маски с инициалите Dr.E също се появиха на сторита в Инстаграм. Навярно пластичният хирург д-р Ангел Енчев също е пуснал серия свои предпазни маски, с които вече се похвали плеймейтката Златка Димитрова, а бившата му съпруга Теди Велинова не пропусна да ги покаже в личния си профил. 

Fashion masks може да намерим и на много страници във фейсбук, където текстилните маски се предлагат на различни цени и с многобройни разцветки и щампи.