Известният дизайнер Стоян Радичев спря да шие изискани тоалети и от вчера премина на предпазни маски. Първите 300 подари на хората от Долни Воден, където му е ателието.

Категоричен е, че пари не иска от своите съграждани. На фирмите ги пласира по 2 лева бройката. В същото време негови колеги ги продават по 5-10 лева.

"Да печеля на гърба на човешкия страх е престъпление", каза пред 24 часа моделиерът.

Маските, които произвежда, са 4-слойни. "Отвътре са с нетъкан текстил, който задържа водата. Сипваме течност и тя не попива. Материалът е висококачествен. Отгоре има два пласта по-едър плат", обясни дизайнерът.

Той призна, че са секнали поръчките за абитуриентски рокли, тъй като хората са под карантина и ги е страх да ходят в ателието.

"Ние също не желаем пряк контакт. Спазваме указанията. Работим в намален състав. И решихме да се включим в начинанието с производство на маски, от които има голяма нужда в момента", допълни Радичев.

Без да съобщава в социалните мрежи, че е преминал на ново производство, новината бързо се разнесла. И вече е засипан с поръчки. Идват заявки по за 2000 бройки.

Създателят на рокли-шедьоври Стоян Радичев за абитуриентките през 2019

" Аз самият също платих 250 лева за 25 маски миналата седмица, за да купя на шивачките, тъй като в първите дни бяха притеснени", разказа дизайнерът. Категоричен е, че не иска бързи и лесни пари. А гледал да осигури работа на служителите си, за да си изкарат заплатите и в същото време да е полезен.

"Когато подарявам на хората, настръхвам от вълнение. Някои ме гледат недоумяващо. Възрастни жени вадят и искат да платят. Отказвам да им взема парите. Да направиш добро в такъв момент е необяснимо чувство", каза Радичев.

Дава си сметка, че коронавирусът е ударил бизнеса му с абитуриентски рокли и дамски тоалети. Очакванията са, че т.г. балове може и да няма.

"Разбира се, че това ще ни се отрази. Но каквото за нас, такова и за другите. Ако всеки помага с каквото може, по-бързо ще излезем от тази ситуация", убеден е топдизайнерът.

На този етап щял да кара, докато може. "Ще дойде момент да не излизаме от домовете си. Дотогава ще помагам на хората в нужда", увери той.

Снимки: 24 часа