Замъгляване, зачервяване и парене в очите. Това са основните неудобства, които изпитват понякога жените, носещи контактни лещи и грим. Някои козметични средства, особено техните съставки, могат да бъдат изключително вредни за здравето на очите. Ето защо много дами предпочитат да носят очила. Все пак, има моменти, в които се налага да сложите лещи. Дали за няколко часа или само за ден, ако желаете да сте с грим, трябва да следвате определени бюти правила, за да нямате проблеми със зрението.

Какво е препоръчително да правите, когато сте с лещи и искате да поставите грим? 

Първо лещите, после гримът

Основното, което да спазвате, ако искате да сте едновременно с лещи и грим, с които да изглеждате по-добре. Никога не правете грешката първо да се гримирате, след което да бъркате с пръст в окото и „лепвате“ лещите. Според офталмолога Сюзан Ресник, лещите трябва да се сложат на почистено лице, след което да се нанася крем, както и да се гримират очите. Иначе по пръстите ще полепнат мазнини и други частици, например от сенките или спиралата, които причиняват парене, дразнене и зачервяване. А с това и носенето на лещите е изключително неприятно, пише Tialoto.bg.

Избягвайте тежки спирали и прахообразни сенки

Специалистът обяснява още, че жените, носещи контактни лещи, трябва да разчитат на по-лек грим, за да нямат проблеми и зачервени очи в края на деня. Според Ресник, някои спирали са с по-тежки съставки и поставянето на прекалено много слоеве върху миглите води до слепване и попадане на част от материала по лещите. Това е предпоставка за възпаление.

Но не само спиралата дразни очите, в които има лещи. Фините прашинки в сенките или пудрата за лице, също са дразнещи. Ето защо, ако все пак имате по-специален повод и искате да поставите нещо на клепачите си, първо сложете лещите, после ползвайте кремообразни сенки. Така ще предотвратите неприятното премигване, парене и зачервяване, което ще получите, ако си поставите обикновени прахообразни сенки.

Четете внимателно етикетите

Съставът на вашите гримове и козметика не е без значение, ако носите лещи и трябва да се грижите по-сериозно за хигиената на лицето. Понякога околоочният контур или кремът за лице също могат да възпалят очите. „Някои съставки са потенциални дразнители – независимо дали носите лещи или очила“, казва още офталмологът пред EverydayHealth и дава за пример алкохола и формалдехида. За тях е доказано, че са основните виновници за зачервените и възпалени очи. Специалистът допълва, че някои масла, които присъстват в състава на кремове за лице, може да замъглят лещите и нарушат зрението. А това налага незабавното им сваляне.

Четете състава на етикетите и следете срока на годност на бюти продуктите, които използвате. Те не бива да са с прекалено силни аромати и токсични съставки. Търсете хипоалергенни гримове и козметика, съветва Ресник.

Махайте лещите преди да свалите грима

Винаги преди да махате лещите, се уверете, че сте си измили и подсушили хубаво ръцете, за да не попадне замърсяване в очите. Така ще намалите риска от появата на инфекция и раздразнение, които много често са причинени от бактериите, полепнали по пръстите.

Грижете се добре за лещите си

Ежедневното почистване и дезинфекциране на лещите е важно за здравето на вашите очи. Повечето, които се продават в момента, се потапят в специален разтвор, без да се налага механично премахване на мръсотията. Не забравяйте, че лещите трябва да стоят поне 4 часа в разтвора, за да сте сигурни, че по тях няма микроорганизми. Ако подцените това, не се чудете, ако получите възпаление при следващото им носене.