Дифузерите и керамичните лампи за ароматерапия овлажняват въздуха и го изпълват с приятен аромат. Ако вече имате или мислите да купувате, би било разумно да се запознаете с етеричните масла, които можете да използвате.

Етеричните масла могат да помогнат за намаляване на безпокойството и да създадат стимулираща атмосфера, когато имате нужда от концентрация или от релаксация. Те дори могат да ви помогнат да заспите или да се събудите по-лесно.

Валериана

Има много релаксиращ ефект. Това ще ви помогне да се почувствате готови за сън.

Лавандула

По отношение на релаксиращия ефект, лавандулата е точно зад валериана. Според някои изследвания тя действа върху лимбичната система в мозъка, което влияе върху контрола на емоциите и по този начин помага за облекчаване на безпокойството и напрежението.

Индийски нард

Растение от същото семейство като валериана, използвано в аюрведичната медицина за успокояване на ума и стимулиране на съня. Според някои проучвания може да помогне за облекчаване на депресията.

Жасмин

Жасминът е специален с това, че облекчава напрежението и успокоява нервната система, без да причинява сънливост.

Босилек

Маслото от това растение, което обикновено използваме в кухнята, помага за облекчаване на напрежението и нервността, успокоява ума и облекчава стреса.

Бергамот

Приятният аромат на цитрусов бергамот подобрява настроението, облекчава безпокойството и има стимулиращ ефект.

Роза

Прекрасният аромат на това цвете премахва безпокойството и напрежението и отпуска всички сетива.

Иланг иланг

Приятната миризма на растението от Мадагаскар премахва нервността и действа като афродизиак. Намалява стреса чрез намаляване на нивата на кортизол, а също така понижава кръвното налягане.

Тамян

Маслото, направено от смолата на растението Boswellia намалява тревожността и може да облекчи депресията.

Лимонена трева

Тя може да помогне за намаляване на нервността, напрежението и безпокойството и да насърчи по-здравословен и бърз сън.