Краят на празниците, ниските температури, зимното сиво, монотонното ежедневие и допълнително настоящата ситуация, могат да причинят т.нар. „зимна депресия“, но как да я избегнете и да не си позволите да „потънете“ в меланхолия?

Скоро нямаме неработни дни, а времето става много по-студено. Започвате ли вече да получавате „зимна лудост“? Разбира се, разбираемо е, че всичко това се отразява на настроението ви, но не трябва да си позволявате да изпадате в депресия. Всеки период има своите предимства и нищо не е толкова трагично, колкото ви се струва, затова е важно да преодолеете „зимната меланхолия“ и да преодолеете еднообразието възможно най-скоро.

За да се почувствате по-добре, приложете следните съвети:

Започнете с някаква физическа активност

Дори когато времето е студено, упражненията са желателни, защото имат добър ефект върху настроението. Облечете се добре, разходете се по кея, сред природата, изкачете се на планина, бягайте, разхождайте кучето на по-големи разстояния, карайте колело ... правете каквато и да е дейност. Движението помага за намаляване на стреса и безпокойството.

8-soveti-kako-da-ja-izbegnete-zimskata-depresija-02.jpg

Създайте си редовна рутина за заспиване и събуждане

Умората е последното нещо, от което се нуждаете сега, наред с всички горепосочените „проблеми“ през зимата. Не оставяйте вашите навици и се опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, вместо да правите ежедневни промени, които влияят на тялото. Дори през почивните дни не променяйте драстично навиците си.

8-soveti-kako-da-ja-izbegnete-zimskata-depresija-03.jpg

 

Отделете време за себе си

Свободното време е необходимо, за да се използва правилно. Отделете време за хобито си, за нещо, което обичате да правите и това, което наистина харесвате. От готвене, проекти, до пълнене на ваната с вода или четене на любимата книга в топла атмосфера с ароматни свещи или кафе с приятели - прекарвайте свободното си време с нещо, което ви отпуска, вместо да пълзите под одеялото и да прекарате половин ден така.

8-soveti-kako-da-ja-izbegnete-zimskata-depresija-04.jpg

 

Запишете целите, които искате да постигнете

Организацията е много важна, така че докато следите ежедневните си задължения, не забравяйте да помислите какво искате да постигнете в дългосрочен план. Купете хубав планер, запишете всички краткосрочни и дългосрочни цели и винаги си напомняйте за една от тях, след което използвайте част от деня, за да реализирате една от тях. Независимо дали става въпрос за изучаване на нов език, завършване на някакво обучение, желание за по-добро тяло или каквото и да е, което ви прави щастливи и успешни, когато постигнете целта. Така винаги ще имате как да прекарвате времето разумно и ще бъдете мотивирани за нещо.

8-soveti-kako-da-ja-izbegnete-zimskata-depresija-05.jpg

Планирайте следващата си ваканция

Ваканционният период приключи и скоро няма да имаме празнични почивни дни. Това обаче не означава, че не можете да планирате следващата си ваканция. Ако имате повече почивни дни, можете да ги използвате през следващите няколко месеца - те винаги са добре дошли. И макар ситуацията все още да е непредсказуема, особено по отношение на пътуванията, тя все още не ви спира да проучвате различни дестинации и да разкрасявате деня си, като планирате следващата си лятна ваканция, ако има шанс за това.

8-soveti-kako-da-ja-izbegnete-zimskata-depresija-06.jpg

 

Прекарайте почивните дни сред природата

Докато чакате следващата дълга ваканция, това не означава, че трябва да прекарвате дните си на закрито, молейки се зимата да отмине възможно най-скоро. Дори, ако зимата не е любимото ви време в годината, не позволявайте дните на живота ви да бъдат пропилени. Използвайте всеки момент за кратко пътуване из страната, разглеждайки красивите места, които страната ни предлага или поне отидете на еднодневен пикник в най-близкия парк. Ще се насладите на времето, прекарано на въздух, разходките, изследването на природата и времето, прекарано с любими хора и ще научите, че дори на малките неща си струва да се радвате.

8-soveti-kako-da-ja-izbegnete-zimskata-depresija-07.jpg

Изберете ярки цветове за своя моден аутфит

Зимата често кара хората да залагат на тъмни и широки дрехи, но кой казва, че не можете да носите ярки или пастелни цветове през зимата? Жълтото особено подобрява настроението, така че защо да не развеселите тоалета си? Веднага ще се почувствате малко по-щастливи, отколкото, когато тоалетът ви съвпада с мрачното време.

8-soveti-kako-da-ja-izbegnete-zimskata-depresija-08.jpg

 

Яжте здравословни и леки храни

След празниците вероятно всички са прекалили с храната, която не бива да се яде в толкова големи количества. Някои са качили няколко килограма, други са запазили теглото, но все пак се нуждаят от прочистване. Съсредоточете се върху храни, богати на витамини и минерали, свежи и здравословни съставки и хранителни вещества, вместо бърза храна.

8-soveti-kako-da-ja-izbegnete-zimskata-depresija-09.jpg

 

Намерете дейност, която ви отпуска

Никога не е късно да намерите ново хоби, което да бъде дейност, която освобождава съзнанието ви от ежедневните грижи. Градинарство, отглеждане на плодове и зеленчуци, плетене, рисуване върху платно - изборът е огромен, разширете хоризонтите си и изпълнете деня си с нови занимания, които ви отпускат.

8-soveti-kako-da-ja-izbegnete-zimskata-depresija-10.jpg