Водещи американски дерматолози, специализирани в изследването и лечението на целулит, Черил Карчър (Cheryl Karcher) и Дейвид МакДаниел (David McDaniel) споделят в какво абсолютно не си струва да вярвате.

Мит 1

Само хората с наднормено тегло имат целулит

Карчър и Макданиел твърдят, че 98% от жените на Земята имат целулит. „Може да си много слаб, но в същото време да страдаш от целулит. Дори супермоделите го имат ”, казва Карчър. Разбира се, увеличаването на телесното тегло може да доведе до целулит, но това не е единствената причина за появата на трапчинки по кожата. Кои са тези щастливи 2%? Карчър предполага, че това са най-вероятно жените с по-плътна кожа, като афро-американските жени, при които вероятността да имат целулит е по-малка.

Мит 2

Целулитът е мазнина

За да бъдем по-точни, целулитът е непропорционална смес от протеин и мазнини. Образува се не в резултат на наддаване на тегло, а в резултат на нарушение на микроциркулацията в мастната тъкан. Клетките престават да отделят продуктите на жизнените си функции и започват да набъбват, натрупвайки в себе си мазнини, течности и токсини.

Мит 3

Само жените имат целулит

Това отчасти е вярно - мъжете не страдат от целулит, освен ако нямат генетични отклонения. Но защо жените са толкова податливи на това неприятно явление? Много изследователи преписват това на хормоните и симпатиковата нервна система, но Карчър и Макданиел излагат собствена теория: при жените мускулите и кожата са свързани с вертикални тъкани. Когато влакната са силно разтегнати, мастните клетки запълват пространството между тях и, като се съединяват, образуват неравности по кожата. При мъжете съединителните влакна са разположени напречно и е по-трудно мастните клетки да преминават между тях.

Мит 4

Ако отслабнете, целулитът ще изчезне

Можете да се храните правилно и да спортувате - но всичко това не гарантира, че ще се отървете от целулита. „Често намаляването на телесните мазнини прави целулита по-малко забележим. Но понякога отслабването води до увисване на кожата и само подчертава "портокаловата кора". "

Мит 5

Антицелулитният крем може да ви помогне

Колкото и скъпи кремове да използвате, те няма да помогнат за намаляване на целулита. Единственото, което могат да направят, е да създадат илюзията за гладка кожа. "Частиците, съдържащи се в тези продукти, отразяват светлината и маскират целулита", казва Кархер, отбелязвайки, че спреят за тен също може да създаде подобна илюзия.

Мит 6

Хирургическата интервенция елиминира целулита в 100% от случаите

Най-новата процедура Cellulaze е продължителна часова операция, която помага да се отървете от целулита. Лекарите отварят мастните клетки с лазер, изглаждайки неравностите по кожата. След процедурата, която струва около 10 000 долара, пациентът има дълъг и болезнен процес на рехабилитация. Днес, според специалистите това е най-ефективното лечение, но дори това не гарантира, че кожата ви ще стане гладка като тази на бебе.

Мит 7

След лазерна или радиовълнова процедура целулитът ще изчезне

Днес индустрията за красота предлага много нехирургични методи за „освобождаване“ от целулита - ултразвукова и радиочестотна терапия, лазерна корекция и много други. Всеки курс на лечение трае средно 6–7 седмици. С помощта на такива процедури можете да спрете развитието на целулит, но е малко вероятно да се отървете от съществуващите кухини и туберкули.

Освен това Макданиел смята, че ултравиолетовото лъчение и тютюнопушенето също провокират целулит, тъй като те унищожават колагена, който е отговорен за еластичността на кожата. Тази теория обаче все още не е доказана.

За да избегнете целулита, следвайте тези прости правила:

- Избягвайте всякакви газирани напитки и напитки с висока концентрация на захар.

- Пийте много вода и по възможност добавете към нея лимон.

- В допълнение към упражненията, периодично ходете на лимфен дренажен масаж и масаж с дълбока тъкан.