Знаете ли какво е общото между хормоналния дисбаланс, твърде честото пиене от бутилки и невземането на душ след спорт? Тези неща могат да ускорят стареенето на нашето тяло. Звучи странно, нали?

Вижте кои други навици допринасят за тези процеси:

Седите продължително време

Хората, чиято работа или начин на живот са свързани с продължително седене в рамките на 8 часа, не спортуват редовно, според проучване, биологично са с 8 години по-възрастни от реалната им възраст. Според учени, продължителното седене може да съкрати нашите хромозоми, което пък може да доведе до някои заболявания. Ето защо специалистите съветват да правим упражнения поне 30 минути на ден и да правим кратки почивки от седенето на всеки 30 минути, пише Az-jenata.bg.

Често носите тежки обици

Масивните бижута са красиви и модерни, но те също могат да доведат до по-бързо стареене на тялото ни. Знаем че кожата на ушите е деликатна и с времето ще загуби своята еластичност. Честото носене на тежки обици ускоряват нейното отпускане, дупчиците се разширяват и това добавя години към нашата външност.

Консумирате предимно червено месо

Според проучвания, честата консумация на червено месо и дефицитът на плодове и зеленчуци може да увеличи биологичната възраст, но и да доведе до хронично бъбречно заболяване. Ето защо е важно менюто ни да е балансирано.

Самотни сте, нямате близки приятели

Социалните контакти с приятели са важни по ред причини. Дефицитът на приятни емоции и социални контакти също може да доведе до редица здравословни проблеми като депресия, сърдечни заболявания, до по-бързо стареене. Някои учени сравняват вредите от самотата с тези, които нанася тютюнопушенето.

Често променяте диетата си

В много от случаите, диетичните режими, които спазваме в желанието си да отслабнем, могат да доведат до физически и емоционален стрес. За жалост, стресът ускорява процесите на стареене в тялото. Винаги е по-добре да се храним здравословно и да спортуваме редовно. Това ще ни помогне да изгорим излишните килограми и да бъдем позитивно настроени.

Консумирате твърде много захар и млечни продукти

Ако все още не сте разбрали, рафинираната захар, захарните изделия, причиняват сериозни възпаления в тялото. Захарта влияе и негативно на колагена, който поддържа кожата ни млада и еластична. Според някои изследвания, честата консумация на млечни продукти също като тези със захар може да доведе до възпалителни процеси в тялото. Това води до оксидативен стрес, който също е фактор за преждевременно стареене.