Вярваме, че досега сте чували много „факти“ за косата, но е време да забравите за някои от тях. Представяме ви петте най-разпространени мита за косата, които нямат нищо общо с истината и поради които косата ви не може да бъде здрава и красива.

Мит 1: Сресвайте с четка косата си 100 пъти на ден за по-здрав вид

По този начин само за един ден ще загубите още повече коса. Нормално е да загубите около 100 косъма на ден, докато прекомерното сресване ще направи така, че да паднат и тези, на които все още не им е дошло времето. Използвайте четката само за стайлинг и разресвайте нежно, без да надрасквате скалпа.

Мит 2: По-добре е да оставите косата си да изсъхне от въздуха, отколкото да я духате със сешоар

Това е съвет, който вероятно сте чували често, но изследванията, публикувани в списание Annals of Dermatology, показват, че този начин на сушене може също да има отрицателен ефект върху косата. Изсушаването на въздух уврежда външния слой на косъма, но ако косата е мокра за повече от час, може да повреди косъма отвътре. Затова е най-добре да оставите косата да изсъхне на въздуха за около 75 процента и след това да я изсушите напълно със сешоар и да намалите топлината.

Мит 3: Ако подстригвате косата си на всеки шест седмици, тя ще расте по-бързо

Косата расте от скалпа, така че честотата на подстригванията няма нищо общо със скоростта на растежа й. Но причината да сте чували този съвет толкова пъти е, че обикновените подстригвания премахват накъсаните краища - най-големият враг на всеки, който се опитва да има дълга коса. Ако редовно се грижите за косата си с балсам, маска, кристали и друга козметика, ще бъде достатъчно да скъсите краищата на всеки осем до 12 седмици, за което вашият фризьор ще може да ви посъветва най-добре.

Мит 4: Ако връзвате косата си често, тя ще капе повече

Това отчасти е вярно. Ниският хвощ и разхлабеният кок няма да навредят на косата ви, но ако сресвате косата си често (което може да увреди скалпа ви през деня), същото ще се случи и при прекомерно пристягане - издърпване на коса, която не бива да изпадне и рискувате да повредите космените фоликули, което може да доведе до траен косопад на части от главата.

Мит 5: Косата ще бъде най-красива, ако изплакнете шампоана със студена вода

Този мит се основава на факта, че студената вода най-добре ще премахне мъртвите клетки от повърхността на косата и тя ще бъде гладка и лъскава. Но косата също съдържа живи клетки, които не са засегнати от студена (но не и топла) вода. Ако искате косата ви да изглежда здрава и гладка, изберете да инвестирате в качествен балсам.