Ако косата ви изтънява и нямате здравословен проблем, това обикновено се дължи на лош навик, като нередовно измиване или прекомерно излагане на слънце.

Косопадът е нормален и ние губим 50 до 100 косъма всеки ден. Но ако забележите, че губите много повече коса за един ден, това обикновено е притеснително.

Важно е да знаете, че в повечето случаи няма нужда да се паникьосвате, защото причината са само някои от лошите ви навици, които изсушават косата ви и я правят чуплива.

Ако обаче усещате и други неприятни симптоми, най-добре се консултирайте с лекар.

Разгледайте 10-те лоши навика, с които изтънявате косата си:

Неправилно хранене

Ясно е, че диетата засяга почти всяка част и процес в тялото ни, включително косата. Понякога неправилното хранене, което не получава най-важните хранителни вещества, може да доведе до изтъняване на косата. Освен това загубата на коса е един от най-честите симптоми на анорексия и подобни хранителни разстройства, така че ако забележите други предупредителни признаци, консултирайте се с Вашия лекар.

Ако това не е здравословен проблем, опитайте се да ядете храни, богати на полезни хранителни вещества, особено протеини - косата обикновено се състои от протеини, т.е. кератин.

Правилно хранене/Неправилно хранене

Прекомерно излагане на слънце

Слънцето не само уврежда кожата, но може да има и отрицателен ефект върху косата ви. Ако често сте изложени на пряка слънчева светлина, като същевременно не предпазвате главата си, косата ви ще стане по-суха и чуплива. Слънчевата светлина също ще изсуши скалпа и ще намали качеството на косата, особено ако имате по-тънка коса.

За да избегнете това, винаги защитавайте главата си с шапка, шал или каквото и да било, когато трябва да прекарвате повече време на пряка слънчева светлина.

nepravilna-ishrana-stegnati-frizuri-nekolku-prichini-zoshto-vashata-kosa-stanuva-poretka-03.jpg

Носите много стегнати прически

Ако носите постоянно косата си плътно събрана на опашка, тогава ще усетите негативните ефекти. Сигурно сте забелязали, че главоболието се появява, ако носите косата си вързана за дълго време. С тази и подобни прически, често косата започва да пада.

Това не означава, че трябва да се откажете от такива прически, но носете косата си и разпусната всеки път, когато можете. 

nepravilna-ishrana-stegnati-frizuri-nekolku-prichini-zoshto-vashata-kosa-stanuva-poretka-04.jpg

Нередовно измиване

Примесите и мазнините, отделяни от скалпа, лесно се натрупват и могат да запушат фоликулите, като по този начин забавят растежа на косата. Освен това, когато косата е мазна, тя изглежда безжизнена и рядка.

Затова не забравяйте да миете косата си поне веднъж седмично.

Забравяш да отидеш на фризьор

Ако искате косата ви да расте, трябва да ходите на фризьор всеки месец или два. С течение на времето връхчетата на косъма се накъсват, така че трябва редовно да ги подрязвате.

В противен случай, косата ще се заплете и всеки път, когато я разресвате, ще късате косата и ще я изтънявате сами.

nepravilna-ishrana-stegnati-frizuri-nekolku-prichini-zoshto-vashata-kosa-stanuva-poretka-06.jpg

Миете косата си с много гореща вода

Топлата вода изсушава както кожата, така и косата и ако използвате шампоан за мазна коса, който премахва мазнините от скалпа, допълнително ще влошите ситуацията. Обикновено това също влияе върху растежа на косата и нейната плътност.

Затова най-добре измийте косата си с топла, не гореща вода и ако можете да издържите, изплакнете шампоана със студена вода.

nepravilna-ishrana-stegnati-frizuri-nekolku-prichini-zoshto-vashata-kosa-stanuva-poretka-07.jpg

Често се почесвате по главата

Сърбежът уврежда скалпа, заедно с фоликулите и това може да изтъни косата ви. Ако имате постоянен сърбеж на главата, най-добре е да се консултирате с лекар, за да разберете причината. И когато усетите сърбеж, не използвайте ноктите си, а внимателно масажирайте главата си.

nepravilna-ishrana-stegnati-frizuri-nekolku-prichini-zoshto-vashata-kosa-stanuva-poretka-08.jpg

Често оформяте косата си с уреди

Топлинните уреди изсушават косата и я правят чуплива. Поради това е най-добре да не оформяте косата си с топлина повече от 2-3 пъти седмично и всеки път, когато го правите, прилагайте термозащитен продукт. В същото време е по-добре да използвате сешоар и четка, отколкото преса, защото сешоарът загрява косата до по-ниска температура.

nepravilna-ishrana-stegnati-frizuri-nekolku-prichini-zoshto-vashata-kosa-stanuva-poretka-09.jpg

Постоянно докосвате косата си

Ако постоянно докосвате косата си, ще я замърсите по-бързо. Ако от друга страна имате навика да я дърпате, с времето ще отслабите фоликулите.

Ако не можете да се отървете от този навик, винаги имайте със себе си предмет, който ще държи ръцете ви заети.

nepravilna-ishrana-stegnati-frizuri-nekolku-prichini-zoshto-vashata-kosa-stanuva-poretka-10.jpg

Решете косата си, докато е мокра

Когато е мокра, косата е много чуплива, така че ако я разресвате, веднага ще я повредите. Може би сте забелязали, че когато разресвате косата си мокра, на четката винаги има повече косми, отколкото обикновено.

Най-добре е да сресвате косата си, преди да я измиете и едва след като изсъхне, я разресвате отново.