Президентът Владимир Путин забрани чартърните полети между Русия и Турция, съобщава РИА Новости.

В заповедта на държавния глава е посочено, че туроператорите трябва да се въздържат от продажба на туристически пакети на руснаци за Турция. Путин е наредил да се постави под контрол дейността на турските авиопревозвачи на територията на Русия с цел гарантиране сигурността на страната.

Путин подписа указ и за временна забрана от 1 януари 2016 г. да се наемат работници с турско гражданство, съобщи пресслужбата на Кремъл. Със забраната трябва да се съобразят органите на властта, юридически лица, организации и граждани.

Причината за ограничителните мерки е свалянето на руския самолет Су-24 от турските ВВС във вторник. Президентът също така ограничава вноса в Русия на редица категории стоки от Турция. Властите в Москва започнаха подготовката на икономически мерки срещу Анкара, които могат да доведат до спирането големи съвместни проекти и ограничаването на търговските връзки.

В петък руският външен министър Сергей Лавров обяви, че властите са взели решение да прекратят безвизовия режим за турски граждани от 1 януари 2016 г.  Преди това руснаците бяха призовани да не пътуват в Турция.

Още новини ТУК

TrafficNewS.bg