Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни. 

В следващата част от рубриката ни ще Ви представим Божидар Миленков, който печели бронзов медал на 1000 м. четворка каяк на Олимпиадата през 1980г. в Москва.

Божидар Миленков е роден на 1 декември 1954г. в Пловдив. Стартира кариерата при треньора Георги Учкунов през 1966г. Състезава се в Тракия Пловдив и е многократен републикански шампион в различните дисциплина на каяка. Завършва НСА "Васил Левски". Участва на Олимпиадата през 1976г. в Монреал в четворка каяк с Иван Манев, Николай Нанчев и Васил Чилингиров. Те завършват на третото място в серията с 3:11.89 мин. и се класират за полуфиналите. В тях българите отново са трети в полуфиналната си серия и стигат до финала.

Там българската лодка завършва на седмото място с 3:12.94 мин.


Божидар Миленков като треньор в Тракия

През 1977г. на световното първенство в София завършва пети, като тогава за първи път е в двойка на 500 м. каяк През 1978г. завършва на световното първенство в Белград на четвъртото място, тогава е в четворка на 500 м. каяк. През 1979г. на шампиона на планетата е шести в Дуисбург отново на 500 м. четворка каяк.

На Олимпиадата през 1980г. отново в дисциплината 1000 м. кану-каяк Божидар Миленков заедно с Борислав Борисов, Лазар Христов и Иван Манев завършват на петото място с 3:07.19 мин. в първата серия и не успяват да се класират директно за финала. В полуфиналните серии българската лодка е на третото място с 3:12.00 след лодките на Румъния и Унгария.


Божидар Миленков крайният в ляво след олимпийският бронз в Москва през 1980г.

Във финала разликите са доста малки, а битката за медалите е доста интересна. Българската четворка завършва на третото място с 3:15.46 мин. и печели бронза. Втора е лодката на Румъния – Михаил Заифу, Василе Диба, Йон Гената и Никусор Есану с 3:15.35 мин. Разликата е едва 9 секунди в полза на румънците. Златният медал печелят представителите на ГДР Рюдигер Хелм, Бернд Олбрих, Харалд Марг и Бернд Дувигнеа 3:13.76 мин.

Приключва кариерата си през 1985г., а след това става треньор в Тракия. Треньор е на юношеския национален отбор и помощник-треньор в националния отбор. Подготвял е олимпийските ни медалистки Ваня Гешева, Диана Палийска, Огнян Петрова и други успешни състезатели. В момента е треньор в родния си клуб Тракия.