Той е роден на 26 ноември в далечната 1911 г. във френския град Амиен. Преживява 2 войни, познава 17 френски президенти и живее цял живот с една любов - тази към спорта. Още като дете получава отказ да бъде приет в отбора по колоездене на Франция, но това не убива любовта му към колелото и на 100 години поставя първия си рекорд. Робер е най-възрастният и вечно усмихнат велосипедист в света, който в навечерието на 107-ия си рожден ден отново празнува върху велосипеда.

Само проблеми със слуха издават тежестта на годините на Робер Маршан. На почти 107, мъжът живее сам, недалеч от Париж и без нужда от чужда помощ. Не желае да тежи на социалната система и разчита единствено на скромната за страната си пенсия от 900 евро.

От дете Робер живее със страстта към спорта. Не успява да влезе в отбора по колоездене заради  ръста си, но става шампион на Франция по гимнастика, предаде Нова.

“Преживял съм две войни - от първата не си спомням много. Помня само, че доста плаках. По време на втората бях пожарникар и определено нещата бяха по-добре. Сменил съм много професии, но никога не съм преставал да спортувам. Първо тренирах бокс, но не ми хареса. После започнах гимнастика и станах шампион. Колелото обаче никога не съм оставял”, споделя Робер.

Твърди, че в живота е важно човек да бъде верен на своите идеи. Сменя различни професии, а на 67 г. се завръща активно към карането на колело. Поставя два рекорда - Мастър в колоезненето за възраст плюс 100 и плюс 105 години за най-много изминати километри за час.

Навръх 107-ия си рожден ден най-възрастният велосипедист в света празнува отново в компанията на любимия си велосипед. На пистата на Националния велодром край Париж Робер въртя обиколки в продължение на час, за да покаже, че любовта към спорта трае, докато сърцето продължава да бие.

В ритъма на забързаното ежедневие, Робер признава, че не му стига време само за едно – да отговори на стотиците писма на медии и почитатели, които получава от цял свят. Извинява се с усмивка и заявява, че животът е пред него и време има за всичко.