Президентът на Българската федерация по кикбокс и муай тай Галин Димов присъства на Държавното първенство по кикбокс за Купа Бултрас, което беше първото състезание в Пловдив от такъв ранг от над шест години и последно в календара на федерацията за годината. Вижте какво заяви Галин Димов в интервю пред TrafficNews.

- Господин Димов, Пловдив от доста време не беше приемал турнир от такъв ранг в кикбокса. Доволни ли сте от организацията на турнира?

- Bultras Fight Club е един от новите ни клубове. Познавам се с всички от ръководството на клуба и те са наши бивши състезатели. Аз също съм се срещал с тях като състезател. Виждам, че правят нещата с огромно желание. Общината също ще помага, за което съм благодарен на кмета Здравко Димитров. От тук нататък Пловдив ще бъде ежегоден домакин на един от най-големите шампионати по кикбокс. Приятно съм изненадан от организацията на турнира. Момчетата знаят какво правят и ще го правят и за напред.

- Bultras Fight Club е един от най-новите клубове в България в кикбокса, но бързо се превърна в един от най-добрите.

- Проправи се много бързо път. Клубът влезе с двеста във федерацията. Активни са във всяко едно от ринговите състезания. Влизат винаги с над 10-15 човека, винаги са в призовите места и имат републикански шампиони. Това, което ми направи впечатление е, че развиват и страшно много деца - 9-10 годишни. Не случайно и спечелиха купата при децата на турнира. 

- Как се развива кикбоксът в България? 

- Смятам, че нещата последните две години се нормализираха. Започнахме да работим като екип. Огромната част от ръководството сме бивши спортисти. Знаем какви са проблемите. Работим с Министерството на спорта. Срещаме трудности като неолимпийска федерация до скоро. Не сме добре финансирани, но смятаме, че това ще се промени. Това е въпрос на разговори с министерството, на програми, на оценяване. От месец юли сме вече и олимпийски спорт с признаването на спортната федерацията WAKO като тялото на кикбокса, а ние от дълги години сме нейни първоправни членове. Трябва да се обърне и повече внимание на кикбокса. Развиваме се и участваме на европейски и световни. 

- Кога можем да видим кикбокса на Олимпиада?

- Все още нямаме официално решение за Олимпиада. За момента спортът е признат за олимпийски, но включването от Олимпиада зависи изцяло от домакина. През 2024г. няма да бъде сред спортовете, но в момента се водят преговори спортът да бъде включен през 2028-а година. 

- След тежката минала година каква година изпраща сега българския кикбокс?

- Миналата година срещнахме затруднения заради пандемията. Нямаше световно и европейско и успяхме да отидем само на Balkan Best Fighter в края на годината. Не можахме да реализираме турнира от К1, който беше предвиден за края на годината и се проведе в Пловдив през тази година. Тази година на стопроцента изпълнихме календара на федерацията. Участвахме и на европейско първенство и на световно.

- Какво очаквате от новата година?

- Очаквам силно представяне при подрастващите за българския кикбокс през новата година. Виждам, че точно там се работи усилено от страна на клубовете. Надявам се да имаме световни и европейски шампиони, а за в бъдеще и олимпийски.

Bultras Fight Club с 27 медала и първо място при децата на Държавното първенство по кикбокс за Купа БултрасЗа първи път от шест години Пловдив прие турнир по кикбокс от такъв ранг