Преди малко повече от месец Карлос Насар отвя всички и спечели олимпийското злато в щангите, а Божидар Андреев завоюва бронзов медал. Така България спечели два олимпийски медала от вдигането на тежести на Олимпийските игри и сложи край на 20-годишната суша без олимпийски шампион в щангите. 

Последната ни титла преди Карлос Насар беше на покойния Милен Добрев, който спечели отличието в Атина 2004. 

Вместо обаче нещата в българските щанги да се нормализират, ситуцията е повече от тежка. 

Първо се стигна до промяна в ръководството на федерацията. Ариф Маджид, който беше начело на щангите подаде оставка и на негово място беше избран бившият щангист Антон Коджабашев. 

Преди това пък гръмна корупционен скандал, в който беше въвлечен треньорът на националния отбор Иван Иванов и неговия син. Те дори бяха задържани, а сигналът за корупцията беше от тогавашния шеф на федерацията Ариф Маджид, а средствата са били за Европейското първенство в София, което се проведе през февруари. Впоследствие и самият Маджид беше обвинен, че е пренасорчвал средства от новия председател - Коджабашев. 

Шампионатът все пак се състоя въпреки скандалите, а Иван Иванов остана треньор на националния отбор. Федерацията пък беше поета от Антон Коджабашев. 

По време на самия шампионат пък гръмна още един скандал, след като бившият щангист Алан Цагаев, който е доказан до живот е бил акредитиран за Европейското. Имаше две жалби входирани в Европейската федерация по щанги и това дори постави под въпрос българското учасите на игрите. Все пак не се стигна до такава тежка санкция и България изпрати щангисти на игрите. 

Въпреки това България спечели отборното класиране с 696 точки. 

Страната ни завоюва общо 4 златни, два сребърни и един бронзов медал в двубоите. 

В отделните движения България завърши с 11 златин, 4 сребърни и 4 бронзови отличия. 

Европейски шампион тогава стават Ангел Русев, Габриел Маринов, Божидар Андреев и Карлос Насар. 

Само за тази година България има един олимпийски, три европейски шампиони, бронзов медалист от Олимпиада, два сребърни медалисти от Европейско и един бронзов медалист от Европейско. 

Ситуацията обаче е повече от тежка и така щангистите и до ден днешен са без заплати въпреки успехите си. Щангистите заявяват, че от началото на годината не са получили нито един лев и така реално са от 9 месеца без заплата. 

Олимпийският шампион Карлос Насар призна, че е много възможно да не вдига на Световното първенство, а европейският шампион Ангел Русев дори заяви, че е възможен тотален разпад на националния отбор заради създалата се ситуация.

“От няколко години насам федерацията по вдигане на тежести има големи проблеми с парите, а често се сменят и президентите. Доста от тях крадат пари от министерството и федерацията, които не са записани по никакъв начин никъде. От девет месеца вече не сме получавали пари, нямаме лагери, подготовка. В момента ситуацията е критична. Все се взимат някакви пари, но нищо не се върши освен да се краде, но и ние не знаем от кого, това е проблемът”, заяви Русев по този повод.

Самият Насар пък заяви, че е крайно време ръководството на федерацията да подаде оставка и да бъде избрано ново ръководство. 

В момента единствената надежда е в Министерството на спорта. Преди дни се появи информация, че министерството ще подсигури подготовката на щангистите. Причината пък се корени в това, че родната централа няма договор за финансиране с ММС заради натрупани задължения, а това спира нормалната подготовка на националите. 

Така ситуацията е ужасяваща и два месеца преди шампионата няма никаква яснота какво ще се случи. Световното първенство ще започне на 4 декември и ще продължи до 12 декември в Бахрейн, но все още не е ясно дали въобще наши състезатели ще пътуват за шампионата. 

Ето и олимпийските и европейските медалисти на България през 2024-та година: 

Олимпийски шампион Карлос Насар 

Европейски шампион Карлос Насар

Европейски шампион Божидар Андреев

Европейски шампион Габриел Маринов 

Европейски шампион Ангел Русев 

Олимпийски бронзов медалист Божидар Андреев

Европейски сребърен медалист Иван Димов

Европейски сребърен медалист Христо Христов 

Европейски бронзов медалист Джан Зарков