19-годишният пловдивски боксов талант Пенчо Цветков записа блестящ дебют на професионалния ринг. Той победи категорично значително по-опитния германеца Самуел Заде на гала вечерта в германския Велберт. Успехът на Пенчо е впечатляващ, като се има предвид, че той е многократен шампион на България при подрастващите, но нямаше дори един мач при мъжете като аматьор. Противникът му пък вече имаше 12 срещи на професионалния ринг. Пенчо взе инициативата още от началото и засипа съперника си с мощни удари. Три пъти го свали на земята, след което реферът се видя принуден да прекрати двубоя в полза на нашия боксьор.

Като за първи мач няма как да не бъда доволен, имайки предвид далеч по-големия опит на германеца. Давам на Пенчо оценка 9 по десетобалната система. Аз обаче съм доста критичен по принцип, така че има още доста върху какво да работим, заяви специално за TrafficNews.bg треньорът на Пенчо в пловдивския клуб Юнайтед спорт Димитър Добрев - Мутата. Преди мача младият талант изкара дълъг подготвителен лагер в Дюселдорф заедно с друг наш професионален боксьор - Спас Генов.

Димитър Добрев, който е един от първите български боксьори, пробили на профасионалния ринг в САЩ, разкри и някои подробности около предстоящата гала вечер на профасионалния бокс в пловдивската зала Колодрума. Мутата е един от организаторите заедно с промоутъра на Кубрат Пулев - пловдивчанинът Ивайло Гоцев. Събитието ще се състои на 13 или 14 декември, като основният мач на вечерта ще бъде боят на Тервел Пулев за междуконтиненталната титла на Световната боксова асоциация в полутежка категория. Съперникът на Тервел предстои да бъде обявен официално и се очаква да бъде силен състезател. В Колодрума ще се бие и Пенчо Цветков, който ще направи своя втори мач на профи ринга - срещу боксьор от Беларус или Украйна.

Спас Генов ще има реванш срещу грузинеца Леван Шония. Двамата направиха голямо зрелище през миналата година в "Арена Армеец" във вечерта на 27 декември, в която Кубрат Пулев победи Хюи Фюри и стана официален претендент на IBF. Тогава Генов спечели по точки. След края на мача недоволният Шония удари няколко пъти своя секундант и мениджър Алексей Кособоковс. Очаква се на ринга да излезе и румънецът Богдан Дину, когото Кобрата победи през март в САЩ. Други известни боксьори са шампионът на Нова Зеландия - Маялта, и 10-кратен шампион на Украйна. На галата ще се играят между 8 и 10 мача, като поне половината от тях ще са в тежка категория, разкри Мутата. От 23 ноември ще се проведе подготвителен лагер в Пловдив с участието на Тервел Пулев, Спас Генов и Пенчо Цветков.