Плувецът с българския корени Александър Попов завърши успешно преплуването на Ламанша. Той завърши изпитанието за 13.58 часа, като това все още е неофициално време, пише Дневник.

Първоначално намеренията му бяха да стартира в ранните часове на вторник, но началото се отложи с един ден заради лошите метеорологичните условия.

Успоредно с предизвикателството той имаше за цел да събере средства за благотворителност, като е близо до целта си от 5000 паунда. До момента Попов е събрал 4560 паунда, които ще бъдат насочени към британска организация, подпомагаща бездомни хора.

Преди началото на изпитанието той заяви, че се подготвя от една година за предизвикателството, като по права линия разстоянието между двата бряга е около 34 км.

"Между студа, умората, опарванията от медузи и всички останали препятствия, които могат да изникнат, ще се изправя пред много неща, които могат да ме изкушат да изляза от водата, но трябва да пренебрегна тези мисли и просто да продължа да плувам", каза тогава Попов.

Постижението му е далеч по време от това на Петър Стойчев, който през 2007 г. постави рекорд и с 6.57:50 ч. стана първият човек, слязъл под 7 часа. Пет години по-късно австралиецът Трент Гримзи завърши за 6.55 часа и счупи рекорда на Стойчев.