От днес светът е футбола - започва Евро 2024

Шампионатът ще бъде от 14 юни до 14 юли

14.06.2024 10:00 1918 0
От днес светът е футбола - започва Евро 2024

Днес стартира 17-то европейско първенство по футбол - Евро 2024. Шампионатът ще се проведе от 14 юни до 14 юли в Германия, а мачът на откриването днес е между домакините от Германия и Шотландия от 22:00ч. в Мюнхен.

След като миналият шампионат се проведе през 2021-ра година, защото беше отложен заради короновируса от 2020-та година, така това е най-малката пауза между европейски първенства в историята - едва три години вместо нормалните по 4 години. Тогава шампионатът се проведе в цели 11 страни от цяла Европа по случай 60-години европейски първенства. 

Сега първенството ще бъде само в Германия, а страната за втори път ще е домакин на Европейско първенство след 1988г. 

Германия и Шотландия откриват първенството днес, а двубоят ще е доста важен за домакините, които ще направят всичко възможно да стартират с победа шампионата, след като в голяма част от контролите не впечатлиха. 

Общо 11 стадиона ще приемат мачовете от Евро 2024, а те ще бъдат в градовете - Берлин, Мюнхен, Дортмунд, Щутгарт, Дюселдорф, Франкфурт, Гелзенкирхен, Лайпциг, Хамбург, Кьолн и Дюселдорф. 

Германия и Испания са отборите с най-много титли от Европейски първенства по три, но Франция и Италия са с по две и ако някой от тях триумфира тази година ще изравни на върха немците и испанците. С по една титла са СССР, Чехословакия, Португалия, Нидерландия, Дания и Гърция. 

В българския ефир мачовете ще вървят по БНТ и Нова Броудкастинг груп. Вижте и пълната телевизионна програма на Евро 2024: 

Ясна е пълната програма в българския ефир за Евро 2024Двубоите ще са в ефира на БНТ и Нова телевизия

Участниците са разделени в 6 групи, съставени от по 4 отбора. Това ще е трето поредно Европейско първенство във формат с 24 участващи отбора. 

Група А: Германия, Швейцария, Унгария, Шотландия 

Евро 2024: Германия е фаворит в група А, но подводните камъни са достаУнгария, Швейцария и Шотландия са коварни отбори, които могат да изненадат всеки

Група В: Италия, Испания, Хърватия, Албания 

Евро 2024: Ще преодолее ли "групата на смъртта" европейският шампион Италия?Групата ще е много интересна, а аутсайдерът Албания е способен да обърка сметките на фаворитите

Група С: Англия, Дания, Сърбия, Словения

Евро 2024: Фаворитът Англия не трябва да има проблеми в група СЩе успеят ли датчаните отново да направят силно Европейско?

Група D: Франция, Нидерландия, Австрия, Полша 

Евро 2024: Може ли някой да спре Франция в група D?Нидерландия се надява да спре отпаданията в ранна фаза на Европейски първенства

Група Е: Белгия, Украйна, Словакия, Румъния

Евро 2024: Белгия има лесна задача в групата сиУкрайна изглежда като сигурен втори отбор в групата

Група F: Португалия, Турция, Чехия, Грузия 

Евро 2024: Португалия тръгва към топ 4 в група с дебютантТурция би трябвало да спре слабата си серия на Европейски

За фазата на елиминациите ще се класират първите два отбора във всяка група, както и четирите най-добри тима, заели третите места. 

При равенство в точките в групата първо ще се гледат директните двубои между съответните съперници.

Финалът е на 14 юли на Олимпийския стадион в Берлин.

Трите големи фаворита според букмейкърите са Англия, Франция и Германия. 

Отбор, който спечели ще получи по 1 млн. евро, а равенството е оценено на 500 000 евро. 

Класирането за осминафиналите е 1.5 млн. евро, а за четвъртфиналите е 2.5 млн. евро. 

Класирането към полуфиналите е 4 млн. евро. 

Финалистът ще получи 5 млн. евро, а победителят ще вземе 8 млн. 

Почти 30 млн. евро е общата сума, която може да спечели победителят на Евро 2024, ако спечели всичките си мачове. 

Мъжкият ни национален отбор по футбол не успя да се класира за шампионата и вече 20 години България е без класиране за голям футболен форум. За последно националите бяха на Евро 2004. 

За съжаление няма да има български съдии на Евро 2024, а българската връзка е свързана с двама играчи на шампиона Лудогорец, които ще вземат участие на шампионата. Това са Квадво Дуа, който ще играе за отбора на Швейцария и Якуб Пьотровски, който е в състава на Полша. Пьотровски със сигурност ще е и титуляр за поляците. 

Талисманът на шампионата се казва Алберт. Плюшеният мечок беше кръстен на база резултатите от проведена анкета в сайта на УЕФА и сред ученици из цяла Европа, участващи в програмата „Футбол в училищата“. Талисманът представлява популярната детска играчка плюшено мече, за която се твърди, че произхожда от Германия от началото на XX век.н клуб.

Кой е Алберт - талисманът на Евро 2024

Топката на шампионата се казва Fussball Liebe (в превод - "Любов към футбола") и е дело на концерна "Адидас". Върху нея са изобразени всички стадиони в Германия, които ще бъдат домакини на Европейското първенство. Това е първата топка, върху която са изобразени стадионите, които ще приемат шампионата. 

Вижте интересни факти за топката на Евро 2024 - Fussball LiebeТопката беше представена през ноември и тя определено ще е най-интересната до момента на Европейски първенства

Официалният химн на Европейското носи името Fyre, а изпълнителите са Meduza, One Republic и Leony. Той ще бъде изпълнен днес на церемонията по откриването.

Излезе официалната песен на Евро 2024Песента се казва Fire и е колаборация между трима изпълнители

От днес до 14 юни светът ще е футбол и всички погледи ще бъдат насочени към Евро 2024. 

Изпрати новина