Един от големите фаворити на Евро 2024 Португалия тръгна на шампионата с трудна победа с 2:1 над Чехия на шампионата. Провод откри за чехите в 62-та минута, но Хранач си отбеляза автогол в 70-та минута. В добавеното време Консенсао донесе успеха на португалците. 

Двубоят беше исторически за португалците, защото Кристиано Роналдо се превърна в първия играч, който е играл и участвал на 6 европейски първенства, а Пепе стана най-възрастния играч, който е играл на Европейски първенства.

Рекордът е факт! Кристиано Роналдо с поредно уникално постижениеРоналдо стана единственият играч, който участва на 6 европейски първенства

В 31-та минута Роналдо беше изведен много добе, но чешкият вратар изби.

В 57-та минута Роналдо стреля от фаул, но право в чешкия вратар.

В 62-та минута Лукаш Провод шокира португалците с гол от дъгата на пеналта. 

В 70-та минута португалците изравниха след автогол. Нуно Мендес засече центриране с глава, а вратарят на чехите изби, но право в крака на своя съотборник Хранач и топката влетя в мрежата му. 

В 86-та минута Португалия вкара след гол на Диого Жота, но голът беше отменен заради засада.

Португалците все пак стигнаха до пълен обрат. В първата минута от добавеното време Педро Нето центрира по земя в пеналта Хранач се опита да изчисти, но реално спря топката и направи асистенция на Франсиско Консенсао, който реализира отблизо за 2:1.

Така в групата Португалия и Турция с три точки, а Чехия и Грузия без точка в първите мачове групата.

В следващите мачове Португалия играе с Турция, а Чехия с Грузия.