Броени дни остават до началото на Евро 2024 и TrafficNews ще Ви представи отборите, които се класираха за шампионата.

Група Е изглежда много ясна и всичко освен първото място на Белгия ще се счита за сензация. Белгийците са безспорният фаворит, а компания ще им правят Украйна, Словакия и Румъния. Украинците са корав отбор, но нямат чак такава класа, че да успеят да изместят Белгия от първата позиция. Украинците пък изглеждат сигурни втори и не би трябвало да имат проблем срещу Словакия и Румъния. Именно словаците и румънците ще се борят за третата позиция, която при определени условия ще даде право на участие в елиминациите. 

Белгия

Отбор, който от Мондиал 2014 насам има един от най-силните състави на големи футболни форуми. Тимът обаче успя да достигне до топ 4 само на Мондиал 2018, когато завърши на третото място и спечели бронзовите медали, побеждавайки Англия. След това обаче ново влизане в полуфиналите нямаше, а на Европейско отборът не успява да преодолее четвъртфиналите два пъти поред. Сега обаче отново не изглежда, че белгийците ще достигнат до топ 4, но пък защо не счупят каръка, когато най-малко се очаква от тях да направят това. 

В квалификациите тимът спечели групата с една точка пред Австрия и двата отбора се класираха директно за шампионата.

Начело на Белгия е Доменико Тедеско, който ще води тима за първи път на голям футболен форум. Той пое отбора през 2023-та година. Водил е отборите на Ауе, Шалке 04, Спартак Москва и РБ Лайпциг, с който печели Купата на Германия. 

Кевин де Бройен отново е голямата звезда на Белгия и всички големия очаквания са насочени към него. Де Бройен въпреки, че вече е над 30 години още е на страхотно ниво и всичко креативно за отбора ще бъде създадено от него. Белгийците се надяват именно де Бройне да ги поведе и към първия полуфинал за тях на Европейско от 1980г. насам. 

Големият отсъстващ за Белгия е вратарят Тибо Куртоа, който имаше тежка контузия, но се завърна и дори беше титуляр във финала за Реал Мадрид срещу Борусия Дортмунд, където не допусна гол. Донякъде изненадващо обаче Куртоа няма да е в отбора за шампионата. 

Най-добро класиране: Финалист Евро 1980 

Съставът на Белгия за Евро 2024:

Вратари: Матс Селс (Нотингам Форест), Кун Кастелс (Волфсбург), Томас Камински (Лутън)

Защитници: Уот Фаес (Лестър), Тимъти Кастан (Фулъм), Артур Теате (Рен), Ян Фертонген (Андерлехт), Аксел Вицел (Атлетико Мадрид), Зено Дебаст (Андерлехт), Томас Мюние (Трабзонспор), Максим Де Кайпер (Клуб Брюж)

Полузащитници: Астер Вранкс (Волфсбург), Юри Тилеманс (Астън Вила), Орел Мангала (Лион), Кевин Де Бройне (Манчестър Сити), Артур Вермеерен (Атлетико Мадрид), Амаду Онана (Евертън)

Нападатели: Ромелу Лукаку (Рома), Шарл Де Кетеларе (Аталанта), Джереми Доку (Манчестър Сити), Лоис Опенда (Лайпциг), Леандро Тросард (Арсенал), Йохан Бакайоко (ПСВ Айндховен), Доди Лукебакио (Севиля), Яник Караско (Ал-Шабаб)

Украйна 

Украинците достигнаха до най-предното си класиране на Европейско имено на миналия шампионат, когато тимът елиминира Швеция и загуби на четвъртфиналите от финалиста Англия. Сега украинците не изглежда невъзможно отново да достигнат до четвъртфиналите. Тимът е фаворит за второто място в групата си, а имат и страхотни играчи, които не са никак малко начело с Мудрид, Зинченко, Лунин, а в отбора е и голмайсторът в Ла Лига през изминалия сезон Артьом Довбик заедно със съотбринка си Виктор Циганков направиха уникален сезон с Жирона, който се класира за първи път в историята си в Шампионска лига. 

В квалификациите Украйна завърши на третото място в група с отбори като Англия и Италия. Украинците останаха на 6 точки от Англия, но до последно не се знаеше дали тимът няма да се класира директно за сметка на италианците. Двата отбора обаче завършиха с равни точки, но показателите на европейския шампион бяха по-добри и той се класира директно. Така Украйна отиде на баражи, където отстраниха корави отбори като Босна и Херцеговина и Исландия, където си осигуриха участието на Евро 2024. 

Легендата Серхий Ребров, който е едно от най-познаните имена в украинския футбол е начело на клуба от 2023-та година. Той за първи път ще изведе тима на голям футболен форум, а като футболист участва с Украйна на Мондиал 2006. Ребров като футболист направи сериозна кариера игра за грандовете Шахтьор и Динамо в Украйна, а освен това беше и в Тотнъм, Уест Хям, Фенербахче и Рубин Казан. Като треньор премина през всички постове в Динамо Киев, водил е и Ал Ахли, Ал Ин и Ференцварош. Ребров е бил и помощник-треньор на Украйна. 

Михайло Мудрик, който е един от най-скъпите футболисти в света и играе в Челси е голямата звезда на Украйна. Мудрик не започна добре престоя си в Челси, но в последните месици показва доста добри игри и украинците ще се надяват на него да помогне за ново достигане до елиминациите. Сериозно внимание трябва да се обърне и към Артьом Довбик, който стана голмайстор в Ла Лига с екипа на Жирона и от него ще се очаква да вкарва головете за украинците. 

В Украйна няма липси, но може би трябва да отбележим, че един от опитните в отбора и човек с близо 50 мача за тима - Олександър Караваев остана извън състава. 

Най-добро класиране: Четвъртфинал Евро 2020 

Вратари: Георгий Бушчан (Динамо Киев), Анатолий Трубин (Бенфика), Андрий Лунин (Реал Мадрид)

Защитници: Микола Мавтиенко (Шахтьор Донецк), Юким Коноплия (Шахтьор Донецк), Валерий Боднар (Шахтьор Донецк), Олександър Тимчик (Динамо Киев), Виталий Миколенко (Евертън), Иля Забарни (Борнемут), Олександър Сваток (Днипро-1), Мексим Толоверов (ЛАСК Линц), Богдан Михайличенко (Полися Житомир)

Халфове: Андрий Ярмоленко (Динамо Киев), Микола Шапаренко (Динамо Киев), Володимир Бражко (Динамо Киев), Тарас Стеханенко (Шахтьор Донецк), Олександър Зубков (Шахтьор Донецк), Георгий Судаков (Шахтьор Донецк), Олександър Зинченко (Арсенал), Виктор Циганков (Жирона), Руслан Малиновски (Дженоа), Сергий Сидорчук (Вастерло)

Нападатели: Артьом Довбик (Жирона), Михайло Мудрик (Челси), Роман Яремчук (Валенсия), Владислав Ванат (Динамо Киев)

Словакия 

Словакия е отборите, които не са чак толкова чести участници на големи футболни форуми. Тимът обаче игра на последните три европейски първенства, а в дебюта си на Евро 2016 достигна до осминафиналите. Сега отборът не изглежда да има големи шансове за елиминациите, но пък евентуална победа срещу Румъния може и да свърши работа, като зависи и отборите на третото място колко точки ще спечелят. 

В квалификациите Словакия завърши на второто място с 22 точки на 8 зад първия Португалия и си осигури директното класиране за Германия, минавайки с 5 точки третия Люксембург. 

Италианецът Франческо Калцона е начело на Словакия, а това е първият отбор, който водеше като страши треньор и успя да класира словаците на Европейското. Калцона беше помощник-треньор в доста италиански отбора, включително и два пъти на Наполи. Словакия му беше първият отбор, а през тази година той направи нещо, което рядко се вижда в днешния футбол, след като пое и Наполи. Така той беше начело и на клубен и национален отбор. След лошия сезон в Неапол обаче и не класирането дори за евротурнирите договорът на Калцона не беше продължен и той си остана само треньор на Словакия. 

Звездата на словаците е Милан Шкриняр, който играе в ПСЖ, а преди това дълги години беше в Интер. 

Ветеранът Роберт Мак, който играе в Слован Братислава остана извън състава. 

Най-добро класиране: Осминафинал на Евро 2016 - шампион като Чехословакия Евро 1976

Вратари: Мартин Дубравка (Нюкасъл), Марек Родак (Фулъм), Хенрих Равас (Ню Инглънд Революшън)

Защитници: Петер Пекарик (Херта Берлин), Норберт Гьомбер (Салернитана), Денис Вавро (ФК Копенхаген), Милан Шкриняр (Пари Сен Жермен), Адам Оберт (Каляри), Давид Ханко (Фейенорд), Върнън Де Марко (Хата Клуб), Себастиан Коса (Спартак Търнава)

Полузащитници: Матус Беро (Бохум), Юрай Куцка (Слован Братислава), Томаш Риго (Баник Острава), Патрик Хросовски (Генк), Станислав Лоботка (Наполи), Ондрей Дуда (Верона), Ласло Бенеш (Хамбургер)

Нападатели: Давид Дурис (Асколи), Томаш Суслов (Верона), Иван Шранц (Славия Прага), Роберт Боженик (Боависта), Давид Стрелец (Слован Братислава), Любомир Тупта (Слован Либерец), Лео Зауер (Фейенорд), Лукас Хараслин (Спарта Прага)

Румъния 

Румънците доста изненадващо спечелиха квалификационна група, в която беше Швейцария и успяха да минат швейцарците с цели 5 точки, въпреки че и двата тима си осигуриха директното класиране. Общо взето при румънците стана традиция да пропускат и след това да се класират за Европейско, както се случва от Евро 2000 насам. Именно на Евро 2000 румънците стигнаха най-доброто си класиране с четвъртфинал, където изхвърлиха в групата отбори като Англия и Германия. Тогава обаче тимът беше в най-силното си поколение, а това се оказа и последния голям форум на тима за играчи като Хаджи, Попеску и Петреску. След това румънците успяха да играят на Евро 2008, 2016 и сега 2024 и по традиция, както споменахме винаги се класират през едно Европейско. В групата, в която са румънците изглеждат по-скоро като последни, но може и да излъжат Словакия. В една от контролите преди Европейското Румъния игра с България и направи 0:0 в Букурещ, а Денис Ман пропусна дузпа, след като Иван Дюлгеров спаси изстрела му от бялата точка. 

Румъния спечели категорично квалификационната си група с 22 точки и остави на цели 5 фаворитът в групата Швейцария. 

В треньора на Румъния - Едуард Йорданеску има българска връзка, защото той беше треньор на ЦСКА през 2016-та година. Той е син на легендарният Ангел Йорданеску - легенда на Стяуа, дългогодишен треньор и носител на КЕШ със Стяуа като футболист и финалист като треньор със Стяуа в КЕШ. Едуард е бил треньор основно в румънски отбори и за кратко в ЦСКА. Начело на румънците е от 2022-та година и успя да класира Румъния на голям футболен форум. 

Звездата на румънците е бранителят на Тотнъм Раду Драгушин, който беше един от най-скъпите трансфери в началото на тази година, преминавайки от Дженоа в Тотнъм. 

Един от опитните играчи в отбора Флорин Танасе остана извън състава на Евро 2024.

Най-добро класиране: Четвъртфинал Евро 2000

Вратари: Флорин Ница (Газиентеп), Орациу Молдован (Атлетико Мадрид), Щефан Търновану (ФКСБ)

Защитници: Андрей Рациу (Райо Валекано), Раду Дръгушин (Тотнъм), Адриан Рус (Пафос), Йонуц Неделчяру (Палермо), Никушор Баку (Университатя Крайова), Андрей Бурчъ (Ал Окдоод), Василе Могош (Клуж), Богдан Раковицан (Раков Честохова)

Халфове: Мариус Марин (Пиза), Александру Чикълдъу (Коняспор), Николае Станчу (Дамк), Валентин Михъйла (Парма), Янис Хаджи (Алавес), Флоринел Коман (ФКСБ), Разван Марин (Емполи), Денис Ман (Парма), Дариус Олару (ФКСБ), Деян Сореску (Газиантеп), Адриан Шут (ФКСБ)

Нападатели: Денис Алибек (Муайтер), Джордже Пушкаш (Бари), Денис Дръгуш (Газиантеп), Даниел Бърлигя (Клуж)