Това, което беше в моите компетенции, аз го свърших преди година и нещо – изключих Георги Гергов от Изпълнителното бюро. Оттук нататък думата имат партията и партийните членове в Пловдив, които са го избрали за областен председател. Това обясни водачът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция на „Позитано“ 20.

Тя бе попитана дали ще спрат дотук с позицията на Изпълнителното бюро (ИБ), с която бе порицана сделката за „дупката“ във Варна, или ще предприемат и по-нататъшни действия.

Миналата седмица от ИБ обявиха: „Категорично се разграничаваме от сделката, сключена между ГЕРБ и Георги Гергов. Общинските съветници на БСП във Варна не подкрепиха решението - общината да придобие за 43 млн. лв. терен, собственост на дружество на Гергов. Всички общински съветници на ГЕРБ и техните сателити гласуваха “за”. Тази сделка е поредната, която предизвиква съмнение за скритата обвързаност на политиката с бизнеса, съществувала в годините на прехода. Искаме да сложим край на този модел.”

Днес Корнелия Нинова коментира: „Не, не стигаме само до порицание. Не знам дали забелязахте, но нашите общински съветници не гласуваха това предложение в общината. Мисля, че бяха единствените, които гласуваха „против“ и „въздържали се“.“

Според Нинова това показва, че не само с думи, а и с действия БСП не одобрява такъв тип сделки.

„Що се отнася до партийни мерки и решения, пак в името на свободата и на свободните решения, включително и в нашата партия, съдбата на Георги Гергов е в ръцете на пловдивската организация. Такива са правилата.

Организациите по места при нас са свободни хора и организации. Мнения отгоре не се налагат. Да се спазва уставът и ако пловдивската организация има нещо към него, тяхна воля е и свобода да решат какво да правят. Това, което беше в нашите, в моите компетенции, аз го свърших преди година и нещо – изключих го от Изпълнителното бюро. Оттук нататък думата има партията и партийните членове в Пловдив, които са го избрали за областен председател.“

Кристиан Вигенин и Елена Йончева коментираха убийството на журналистката Виктория Маринова.

Според Вигенин с него е било потвърдено 111-ото място на България в класацията за свобода на словото. По думите му, била е пресечена нова червена линия, защото досега журналист не е ставал жертва на подобно престъпление у нас.

Корнелия Нинова отхвърли тезата, че БСП политизира въпроса. Тя обясни, че светът реагира, като отзвук от убийството на Виктория Маринова имало и в Америка, и в Европа, и на Балканите. Не било нормално тук партиите да мълчат. Това, според Нинова, би било укоримо и непростимо.

„Не, няма да мълчим“, категорична бе лидерката на БСП.

Тя заяви, че за вота на недоверие по темата „здравеопазване“ ще подходят по различен начин. Мотивите за него били готови, но той щял да бъде внесен вероятно следващия понеделник.

Целта на забавянето е преди това да се проведат разговори със засегнатите страни – пациенти, лекари и т.н. Тази седмица БСП ще имат срещи със съответните сдружения и ще предложат своята алтернатива за промени в сектора.

Корнелия Нинова се подигра на управляващите по повод недоволството към новия вътрешен министър Младен Маринов, срещу когото Волен Сидеров се изказа остро тези дни.

Според Нинова неодобрението към Маринов малко след като е бил избран за министър показвал разпад на властта. Въпрос на време било управляващите да си отидат.