TrafficNews e един от малкото информационни сайтове, които разполагат с разследващ екип. Защо е важно да има обективни журналистически разследвания? Защото истината е важна за хората.  Журналистическото разследване е най- сложният жанр. За него се изисква добра подготовка, смелост, подкрепа и време. Нито едно от тези неща не липсват на Тина Ивайлова и нейният екип, които винаги са в най- горещите точки. 

През 2019 –та те тръгнаха по следите на хора, които мамят и погазват закона. След всяко едно от разследванията на Trafficnews.bg институциите се сезираха, а работата при някои от случаите продължава. В първата част на ОБЗОРА ви припомнихме невероятната история на "покойника" Милчо , който благодарение на нашата намеса "възкръсна" , сдоби се с документи и вече работи и има покрив над главата си. Разказахме ви и за "слепите" братя от Долни Дъбник, които при 100% слепота шофират луксозните си мерцедеси. Припомнихме разследванията ни в таксиметровия бранш и за лъжливия детектор на лъжата. 

Разследванията на TrafficNews през 2019 - "слепи" шофьори, невинни "убийци" и детектор на желаниятаСлед всяко наше разследване институциите се сезираха

Във втора част на нашия обзор ще ви припомним още няколко ключови разслеедвания, които станаха причина институциите са се намесят. 

В историята за читалище  "Никола Вапцаров" в Червен бряг разказахме за проекта за реконструкция и модернизация, финансиран по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020"с европари през 2017 година. Сумата е 3 милиона лева. За тази колосална сума очакванията на хората били, че ще имат модерно читалище с ново оборудване и техника, топли зали и салон. Така било заложено и отчетено по проект. Фактите обаче са други. Всичко това е така, но само на хартия и в документите, с които общината се отчита пред Европа за добре свършената работа. Екипът на TrafficNews надникна зад завесата, за да види за какво е платил ЕС толкова много пари в Червен бряг.

Кадрите, които ви показахме са доказателство, че голяма част от параметрите, заложени по план, са останали само добри намерения. Потърсихме хората, отговорни за ремонта на читалището. Навсякъде  получихме "добро отношение" и почти никакви отговори.  А въпросът ни бе само един: По предназначение ли са изхарчени европейските, държавни и общински пари?

Окръжната прокуратура в Плевен започна проверка на ремонта на читалището в Червен бряг след разследването на TrafficNews, което разкри плачевния резултат след обществената поръчка за над 3 милиона лева. Разследващите проверяват обществената поръчка, ролята на общината и строителния надзор, както и фирмите, участвали в дейностите, свързани с проекта. Образувано бе и дело за съмнителното качество на извършения ремонт. Наложени са и санкции на фирмите –изпълнители и общинска администрация.

В друго разследване на Trafficnews също потърсихме отговор за некачествен ремонт или по- скоро  несъстоял се ремонт, за който дори не се знае каква сума и от кого е отпусната. Показахме ви как безхаберие, немарливост, а може би и користни сметки са на път да затрият безвъзвратно една от най-старите и уникални църкви у нас - средновековният храм "Св.Св. Петър и Павел", който  се намира до драгоманското село Беренде, по-точно в местността "Селище", на левия бряг на река Нишава.

Смята се, че е построен по времето на Иван Асен II в първата половина на 13 век. Тук е изрисуван лика на владетеля, а има хипотеза, че може и да е погребан в светата обител."Св. Св. Петър и Павел" притежава безценни стенописи, сравними с тези в Боянската църква, с която се мери и по години.

От кадрите на TrafficNews се вижда, че изображенията на Св. архангел Гавраил, Св. архангел Михаил, Св.Св. Константин и Елена, както и на светците воини – Св. Теодор Стратилат, Св. Димитър и Св. Георги на практика са съсипани. Някогашният гробищен парк, близо до църквата пък прилича на филм на ужасите. Екипът ни беше потърсен за помощ от жители на Беренде, които възмутени разказаха, че неизвестен дарител е осигурил солидна сума за ремонт, но такъв няма, а общинските и църковните власти си прехвърлят топката.

Потърсихме всички тези, които си „прехвърлят топката“. И резултатът не закъсня. Започна реконструкция на храма. Ще бъде ли наистина реновиран храма, за да може да напомня за средновековната ни история? Предстои да разберем.

Предстои да разберем и ще има ли наказания хора, които извършват несъобразена със закона дейност. През изминалата година тръгнахме по следите на „мним адвокат“, който мами близки на пострадали от катастрофи. Получихме сигнали от хора, попаднели в схемите на 23-годишния Лъчезар Крумов, който е общински съветник и бе кандидат за кмет на плевенското село Гулянци по време на местните избори.

Показахме ви схемата и разказите на потърпевшите. Убедихме се и ние, че Лъчезар Крумов се представя за адвокат, след човек от екипа на TrafficNews му се обади по телефона, представяйки се за близък на пострадали в катастрофа.

В разговора Лъчезар се похвали, че знае и получава информация за всички пътни произшествия не само в Плевенско, но и в страната. И се нагърби като адвокат с конкретния случай.

Междувременно от двете столични кантори, от чието име Крумов предлагал адвокатски услуги, отрекоха да имат отношения с него.

Веднага след като излъчихме разследването ни последваха заплахи от представител на едната столична кантора. Последваха и манипулативни записи в интернет от страна на Лъчезар Крумов. А, веднага след това последваха и признания.

По случая работят плевенската полиция и ГД“Национална полиция. Във видеото припомняме част от разследването и последвалите реакции.

Изборите за местен вот също белязаха 2019 г. Някъде гласуваха по съвест. Другаде пробваха да спечелят с купен вот. Като в Горна Оряховица.  В разследване на на TrafficNews ви показахме как действа схемата за пазаруване на избиратели. Със скрита камера и подставени лица заснехме как се организира платен вот срещу суми от 30 до 150 лева  за едни от кандидадтите за кмет и настоящ депутат от БСП—Явор Божанков.  

Последваха арести и наказани, а опитът платен вот да реши изборите в Горна Оряховица беше осуетен след намесата на полицията и прокуратурата, които се сезираха от разследването на TrafficNews.

Част от разследването, което разкри схемата за купуване на вота в Горна Оряховица, също може да видите в обзорното ни видео.

И докато купувачите на гласове бяха освободени след 72 часа, столичния  фалшификатор Георги Йорданов-Гошо Кеша няма такъв късмет. Той също бе задържан след разследване на TrafficNewsПоказахме ви  как срещу 600 лева човек може да се сдобие с фалшива шофьорска книжка. БиМного от водачите, които причиняват кървави катастрофи на пътя, са се сдобили с документ менте по този начин. Схемата за изготвяне на подправени лични карти, паспорти и шофьорски книжки доведе до ареста на Гошо Кеша. До акция се стигна след като с помощта на подставено лице си купихме шофьорска книжка от Кеша и подадохме сигнал до 112. 

При акцията на полицаите от отдел „Тежки престъпления“  към Трето РУ на СДВР беше задържана цялата му фамилия, която живее в ромската махала „Татарли“ в квартал „Красна поляна“ в София.

Такива като Гошо Кеша в страната ни са много. Можем обаче да си пожелаем през 2020г. все по-малко да бъдат водачите с фалшиви шофьорски книжки, които сядат зад волана, рискувайки своя и чуждия живот.