Звучи почти невероятно, но по документи културният дом "Никола Вапцаров" в Червен бряг е глътнал близо 3 милиона лева за ремонти. Проектът за реконструкция и модернизация е финансиран по оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020"
с европари през 2017 година.

Хората са очаквали, че вече ще имат модерно читалище, с ново оборудване, топли зали и салон, модерна техника, но това остава само в мечтите. И на хартия! В документите, с които общината се отчита пред Европа за добре свършената работа. Екипът на TrafficNews надникна зад завесата, за да види за какво е платил ЕС толкова много пари в Червен бряг.

Строителните дейности са осъществени по проект "Реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна
ефективност" на обекта. Стойността му е 2 557 337,04 лв., от които от Европейският фонд за регионално развитие е предоставил 2 149 731,29 лв., националното финансиране е 379 364,35 лева, а Община Червен бряг участва с 28 241,40 лева. Това показва справка в общинския сайт. Договорът за проекта е сключен на 2 ноември 2016 г. и е приключил на 2 декември 2018 г.

Проектът включва премахване на старата хидроизолация на покрива и монтиране на нова топло и хидроизолация, ремонт на водосточните тръби, направа на топлоизолация и мазилка по фасадата на сградата, подмяна на всички външни врати и прозорци с PVC дограма. Предвидено е също изграждане на рампи, за да се осигури достъп за хора с увреждания.

Вътрешните ремонти в сградата включват частични преустройства и ремонт на санитарните помещения. Проектът цели намаляване на необходимите разходи за енергия, защото значителна част от разходите на читалището са за отопление на отделните сгради. След изпълнението му читалището  следва да се превърне в съвременно и притегателно културно средище.

Фирмата, спечелила обществената поръчка е "Мега Хидрострой" ЕООД, със собственик Зоран Костов. Неофициално се твърди, че истинският изпълнител на проекта е Доко Василев Йорданов от ромската махала в Червен бряг, известна като Пети квартал. Според запознати Доко и Зоран имат роднинска връзка, но и двамата отричат.

Къщата на Доко Йорданов е с внушителни размери. Впрочем, на улица "Братя Миладинови" повечето имоти не отстъпват като лукс и размери. Парадоксът е, че обитателите са ромски семейства, които се водят социално слаби заради ниски доходи.

Екипът ни обаче не е посрещнат добре в квартала, дори се стига до сблъсъци с местните. Затова ги търсим втори път с полиция. Успяваме да проведем разговор, макар и по телефона.

Самият Доко ни убеждава, че се издържа чрез строителство. Бил на трудов договор към фирмата на Зоран. Твърди, че изпълнил както трябва задълженията си. Зоран Костов пък обяснява, че Доко Йорданов вече не работи при него.

Разбираме, че няколко пъти са променяни плановете за извършваните строително монтажни дейности. В началото е подмяната на седалките в салона. След това търпи промяна.

Оказва се обаче, че голяма част от параметрите, заложени по план, са останали само добри намерения. Доказват го и нашите кадри. Търсим хората, отговорни за ремонта на читалището. Навсякъде обаче получаваме "добро отношение" и почти никакви отговори. А въпросът ни е само един: По предназначение ли са изхарчени европейските, държавни и общински пари?

Разбираме, че докато текат ремонтите, секретарят на читалището изпраща няколко писма до вече отстранения кмет на Червен бряг за нередности при ремонтните дейности. Припомняме, че Данаил Вълов беше арестуван при показна акция на Специализираната прокуратура и срещу него е повдигнато обвинение.

"Аз като секретар никога не съм видяла документи по отношение на започналия през декември ремонт. В администрацията на читалището не са постъпвали никакви документи по този въпрос. Всичките ми питания по същия въпрос, останаха напразни", коментира пред TrafficNews Кирилка Пейчева. След всички писма, които тя изпраща до кмета Вълов, е принудена да напусне читалището.

Всички отговорни за изпълнението на проекта твърдят, че е изпълнен качествено и парите са усвоени по предназначение.

Вижте обаче каква е истинската картина след ремонта: