Двама задържани собственици на фирми превозвачи, арестувана счетоводителка и десетки шофьори на таксита, извикани на разпит в Икономическа полиция. Днес в Пловдив бе проведена изненадваща акция, като екипи на полицията, ДАИ и НАП влязоха едновременно в офисите на няколко таксиметрови компании и извършиха проверки на най-големите стоянки за таксита под тепетата. 

Операцията стартира в ранния следобед с ареста на Стефан Балимезов. Маскирани полицаи от СПС обградиха офиса на фирма "ЛЕГИЯ" на ул. "Даме Груев" в Кючук Париж. Балимезов е бивш управител на фирмата - превозвач "ЛЕГИЯ". Впоследствие той я прехвърля на подставено лице.Той  е свързващото звено между фирмите „БАЛИ ГРУП” и „ЛЕГИЯ” , в които са регистрирани 376 таксита. 

Арестуваха Стефан Балимезов - Яйцето в Кючук Париж! Обискират офиса на таксиметрова компания ВИДЕОМъжът с дебело криминално досие е бивш управител на дружеството

Едновременно с това униформени и цивилни влязоха и в сградата на ДАИ на бул. "Христо Ботев", в която се помещават офисите и на други превозвачески фирми. Полицаи изведоха Емил Кондов - Доктора, който е свързан с друг от големите превозвачи в града - "МАКС -76". 

Втори таксиметров бос бе отведен в Икономическа! Проверяват и офисите на Еко таксиПолицаи изведоха Емил Кондов - Доктора от сградата на ДАИ

Полицейски екипи блокираха и стоянките на МОЛ Пловдив, подлеза на хотел "България", пред казино "Роял" на Пещерско шосе и на бул. "Никола Вапцаров" в Кючук Париж. Всеки от шофьорите, заварен на спирките, получи призовка, с която незабавно да се яви в Икономическа полиция.  

Паркингът пред Икономическа полиция в Пловдив пожълтя от таксиметрови коли. Пристигайки, таксиметровите шофьори започнаха да обменят информация за случващото се. „Събират ни от целия град. Има и качулки, друго не знам“, това сподели тичешком един от шофьорите. 

Връчват призовки на таксиметровите шофьори в Пловдив! Разпитват ги в Икономическа полицияВодачите твърдят, че са изрядни, данъците не били тяхна работа

Пред наш репортер повечето привикани таксиметрови шофьори обясниха, че са чисти пред закона. Те заявиха, че си плащат на превозвачите, за да използват лиценза им. Тарифата започва от 10 лева и стига до 40 на месец, а срещу това фирмите „лепкат“ печат.

„Отговорността е на фирмите превозвачи, данъците не ни интересуват“, бяха лаконични водачите.

Пред Икономическа полиция репортерът ни видя коли на фирмите превозвачи "РИН ТРАНС", "МАКС -67", "БАЛИ" и "ЛЕГИЯ". 

Проверка имаше и в офиса на "Еко такси". "Нищо не можем да ви кажем за акцията. Търсеха някакви фирми, съвсем несвързани с нашата. С тези думи посрещнаха екипа на TrafficNews.bg двама от собствениците на „Еко такси” – Христо Георгиев и Михаил Качелов, минути след като цивилни ченгета от Икономическа полиция изнесоха от офиса им документи и техника. 

Михаил Качелов обясни, че шофьорите си имат изрядни документи за таксиметрови водачи. Те са сключили договор за информационно осигуряване, което означава, че плащат определена сума, за да получават заявки. „Ние сме фирма, която осигурява информационно таксиметровия превоз. И по този начин нямаме финансови отношения по отношение на данъци, осигуровки и т.н.”, посочи Качелов.  

Шеф от Еко такси: Ние нямаме таксита, осигуряваме само ефир ВИДЕОХристо Георгиев и Михаил Качелов обаче се затрудниха да кажат колко шофьори ползват техния ефир

От пресцентъра на полицията съобщиха, че акцията продължава и след приключването й ще бъдат изнесени обобщени данни. 

Шефът на ДАИ- Пловдив Иван Вичев коментира за TrafficNews.bg , че техни служители  участват активно във всички планирани мероприятия. 

Шефът на Асоциацията на таксиметровите водачи Диян Станев съобщи, че е провел среща с ръководството на Икономическа полиция и от там са обещали в петък да върнат документите на всички водачи, които са изрядни. 

Кои са истинските собственици на такситата в Пловдив, четете утре в TrafficNews.bg!