На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.   

Тази седмица на фокус са вечните, странните и провокативните Сони и Шер.

Да се проследи хронологично развитието на връзката им през годините, прекарали заедно, е като возене на скоростно влакче – бавно нагоре и после страховито надолу и после стремглаво нагоре, и пак спускане надолу. Ако сте склонни да изживеете подобно приключение, заповядайте в кабинката, затегнете предпазния колан и нека заедно се повозим из шарения живот на Сони и Шер.

Сони и Шер се запознават през далечната 1962г., когато Шер е току-що изхвърлена от гимназията - 16-годишна, мечтаеща за голямата сцена, а Сони е с цели 12 години по-голям от нея и по това време асистент на известния продуцент Фил Спектър.

В самото начало обаче за романс изобщо и дума не може да става. Работата е там, че един ден 16-годишната Шерилин (Шер) ЛаПиер се оказва на улицата, след като съквартирантките й я изгонват от апартамента. Няма пари да наеме ново жилище. В този момент обаче се появява нейната Фея Кръстница в лицето на 27-годишният Сони Боно, родом от Детройт, но с италиански корени, който любезно й предлага да отседне при него в замяна на домакинска работа. Всъщност Боно, който вече от няколко години е в музикалния шоу бизнес и вече има зад гърба си един брак, по-скоро се смилява над девойчето, – останала рано без баща, тя изглежда като някой, който има нужда от закрила.

Общите мечти подхранват любовта дори когато хладилникът е абсолютно празен. Сони тегли кредит, за да запише първия сингъл на Шер. Тя изпитва паника от сцената и го навива да пеят заедно. И се появява двойката Сони-Шер. Той с прическа ала Юлий Цезар, тя с коси като на Клеопатра – дълги до кръста, лъскави, черни, виещи се около нея, докато тя поклаща непохватно, но съблазнително ханш. Шер е по-висока от Сони, изключително слаба. Смята краката си за некрасиво кльощави и затова винаги е с панталони. Пее в ниския регистър, гласът й е като на момче. Сони не блести с певческа дарба, но е неуморим и вярва в нея. Всъщност има дарба – композира музиката на най-големите й/им хитове на пиано, в което е инвестирал цели 85 долара. Записва песните на гърба на картончетата, с които се връщат дрехите от химическото.

Заедно създават едни от най-емблематичните поп хитове за съвремието си – I Got You Babe (1965), But You Are Mine (1966), Little Man (1967), The Beat Goes On (1967).

Сингълът I got you babe става хит – три седмици е номер едно в музикалните чартове на Америка и се продава в 1 млн. копия. Една нощ Шер се буди и слиза в гаража, където Сони твори на раздрънканото си пиано и двамата създават този хит, носещ в себе си цялата невинност на 60-те години на миналия век.

 През 1965 г. излиза първият им албум Look at us, който с продажби от половин милион копия в първата седмица е обявен за златен. Общо албумът е продал повече от 8 млн. копия в целия свят. Сони и Шер се превръщат в любимците на Америка – тя с екзотичната си красота и плътния си странен глас, той – като музикалния Пигмалион на Америка през 60-те и като нейна неподражаема половинка.

Успоредно с процъфтяващата им кариера, цъфти и връзва и нещо друго – връзката им. За нея лично това е неочакван развой в отношенията им, понеже още като заживяват заедно, Сони й казва право в очите: “Да знаеш, че не те намирам за особено привлекателна.” С успеха им като музикален дует идва и привличането. Или поне такова впечатление иска да създаде Сони, понеже в действителност не пропуска случай да изневери на половинката си. Дори бракът им през същата тази 64-а не е легитимен и трябва да минат пет години преди Сони да обещае, че ще спре да се вижда с други жени, и чак тогава да се оженят “като хората.”

Истинското бракуване се случва скоро след като през 1969г. се ражда дъщеря им  Частити – кръстена на едноименния филм, който баща й продуцира, и в който майка й играе бисексуална жена. Да си дете на известни родители невинаги е “Пей, сърце”. На русото момиченце изобщо не му е леко да расте в семейство, в което родителите вечно са на път и заради разгулния си живот и многото ангажименти постоянно нямат време за него. Когато Сони и Шер започват собствено комедийно телевизионно шоу по CBS в началото на 1971 г., Частити, разбира се, е постоянното присъствие в него. В рамките на 60 минути всяка седмица зрителите имат възможност да влязат във “всекидневната” на семейството, където двамата канят известни певци, танцьори и комици. За кратко време “Комедийният час на Сони и Шер” се превръща в хит и успява да се задържи в ефир цели три години.

 Въпреки че привидно всичко при двойката е прекрасно, през 1974г. започват "пропукванията" в иначе стабилната им връзка.

"Той беше като баща във връзката ни. Знаете как понякога сте изплашени от бащите си дори когато не сте направили нищо и няма основателна причина за това. Нямам предвид нищо свързано с насилие – Сони никога не ми е посягал, никога дори не ми е повишавал тон. На моменти беше суров, да. Можеше да е много суров; суров по онзи леко ужасяващ сицилиански начин. Не можех да стоя срещу него и да отговарям на това поведение. Беше изцяло мой проблем", споделя Шер.

 С годините тийнейджърката без пукната пара в джоба се превръща в бляскава звезда и изведнъж той е този, който  се оказва в нейната сянка. Въпреки че Сони все още се опитва да я контролира и да влияе върху решенията й, в един момент неизбежно осъзнава, че тя е “пеперуда, която заслужава да бъде видяна от всички, а не притежавана от един.” Пътищата им за първи път се разделят през 1972 г.  – годината, когато по взаимно мълчаливо съгласие започва да се срещат с други хора. В един момент Сони дори живее с друга жена под един покрив със законната. Единственото, което все още ги държи заедно, е шоуто, в което продължават да се преструват на щастливо женена двойка.

През 1974-а Шер подава молба за развод като в графата за причина посочва “недоброволно лишаване от право на глас”. Не че Сони някога й е посягал, дори не й е повишавал тон, но просто на нея й е писнало да й бъде казвано какво да прави.

"Когато бях по-млада, нравът му не беше такъв проблем, защото бях луда по него. Сони беше всичко за мен, но след като родих Чаз, започнах да пораствам, а той не го позволяваше. Това е нещото, което започна да убива духа ми", продължава с откровенията си Шер.

В такава обикновена „работна“ за двойката седмица се излъчва на живо последният епизод от тяхното шоу. В него Шер играе Майката Природа, а Сони е заблуденият пътник, който преследва вечната мъдрост. „Кажи ми, Майко Природа, какъв е смисълът на живота?“ – пита по сценарий Сони. Вместо да отговори по сценарий, Шер изтърсва: „О, я си го начукай!“ След няколко седмици тя подава молба за развод. Истинският разрив на двойката всъщност е доста преди шокиращия епизод на шоуто. С присъщата й безцеремонност Шер обяснява „отрезвяването“ си така: „Живяла съм в робство, сега се освобождавам от оковите“. Сони е тежко наранен: „Аз съм нейните окови, нейната голяма грешка?! Не, аз я направих това, което е. Сега Америка ще я намрази, това ще е нейното Нагасаки, защото не може да ме унижава и да хвърля отровни стрели по мен…“

Стига се до развод – през 1974г. Шер подава необходимите документи, като изтъква натиска, на който е подлагана от Сони, за основна причина. "За целите 11 години, през които бяхме заедно, сме имали точно три спора. Той не очакваше, че мога да му се опълча по какъвто и да било начин. Не предполагаше колко силна мога да бъда. Това го нарани; повече обаче го нарани фактът, че вече няма да е Сони от Сони и Шер. Сони обичаше това и щеше да му липсва." Разводът е грозен – подхвърлят се обвинения и обиди по време на целия процес. И двамата са достатъчно привързани един към друг и прекалено наранени, че да не могат просто да си кажат "край", въпреки че краят вече е дошъл.

Връзката на Шер и Сони е странна почти колкото самите тях – по време на раздялата има момент, в който Шер, Чаз, Сони и новата му любовница живеят под един покрив. Това не притеснява Шер дори напротив – тя оправдава дългогодишния си любим – "Отношенията ни винаги си били неконвенционални и различни. Имахме свой начин на общуване и споделяне на чувства. Това не означава, че не беше истинско. Просто бяхме млади."