На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.   

Днешната история е приказна, но се случва в реалния живот. За хора, които преминават през трудностите заедно, застават с вплетени ръце пред всяко препятствие и дори умират заедно. Тази двойка е Джони Кеш и Джун Картър. Тяхната любовна история устоява на времето, наркотичната зависимост и висотите и паденията на славата.

От изпълнението на хитови песни до филм за техния живот, Джони и Джун са една от най-обичаните двойки на 20-и век. Но както се случва в реалния свят, не всичко е цветя и рози. И двамата е трябвало да преминат през лични драми и трудни обстоятелства, за да бъдат заедно. Но накрая любовта побеждава.

Джун Картър е родена в Мейс Спрингс, Вирджиния, на 23 юни 1929 година, Валери Джун Картър е закърмена с музиката. Тя е дъщеря на Езра и Мейбъл Картър. Майка ѝ е част от успешната фолклорна група „Carther Family“, заедно с чичото на Джун и съпругата му Сара. Когато е едва на 10 години, малката Валери също включва гласа си в групата. 

През юни 1940 година, заедно с майка си и двете си сестри – Хелън и Анита, Джун създава групата „Mother Maybelle and the Carter Sisters“. Дамите пътували из страната, участвали в радиопредавания и в крайна сметка се присъединяват към изпълнителите на концерта „Grand Ole Opry“, който се провежда в Нешвил, Тенеси. 

Дж. Р. Кеш е роден в Кливланд, Арканзас, на 26 февруари 1932 година. По-късно той ще приеме името Джон по настояване на вербовчик от ВВС, който няма да приема само инициалите като представяне. Смята се, че Дж. Р. е бил компромис между родителите на музиканта, които не могли да изберат име за детето си. Основателят на „Sun Records“, Сам Филипс, често е смятан за човека, който е измислил името Джони. 

Животът на Кеш е помрачен още в ранна възраст, когато по-големият му брат Джак умира при трудова злополука. Тогава Джони е едва на 12, а Джак е служил като модел за подражание. Според сестрата на Кеш, той е помогнал да се изкопае гроба и е стоял на погребението, покрит с кал. Историята разказва, че тази трагедия завинаги променила бъдещата звезда.

Самият Елвис Пресли има пръст (даже повече от един!) в запознанството на Джони и Джун. Всъщност смуглата певица (която, между прочем е и роднина на президента Джими Картър), родом от Мейсис Спринг, Вирджиния, дори не е чувала името на бъдещия си съпруг, преди Елвис Пресли да спомене, че има там един пич, Джони се казва, който непременно трябва да прослуша, за да се убеди в таланта му. И така един ден, по време на едно от общите им турнета из южните щати, Елвис води Джун в малко кафене и й пуска да джукбокса няколко от парчетата на “пича”. Следва и реалната среща на двамата, която става зад кулисите на концерт на Елвис в зала “Опри” в Нешвил през 1956-а.
– Извинете, може ли да се запознаем Аз съм Джони Кеш? – казва почтително певецът, поемайки ръката на Джун в своята.
– О, знам кой сте. – възкликва Джун и добавя:
– Елвис дори не може да си настрои китарата, ако не си пусне началото на песента ви “Cry, Cry, Cry”.

Още в тази минута Джони полудява по мъничката Джун. Вълната на внезапно връхлетялата го любов е толкова мощна, че за няколко секунди е неспособен да чувства тялото си като свое.

„Не мога да си спомня за какво сме си говорили, но много добре помня очите му“, пише Джун в бележките си. Тя добавя, че те са блестели като ахати, а увереността му преди изпълнение е била направо впечатляваща. „Нежното му присъствие накара не само мен, но и цялата публика да станат негови последователи“.

Ето така Джун и Джони се запознават, а останалото, както казват, е история.


До началото на 60-те години Картър редовно обикаля света с Кеш като беквокалистка, дуетен партньор и артист. По това време тя вече се е развела с Карл Смит, но отново е омъжена. Този път щастливецът се казва Едуин Никс и е полицай. Двамата имат дъщеря – Роузи, която също се запътва по стъпките на мама и се занимава с кънтри музика.

Както Картър, така и Кеш ще останат семейни съответно до 1966 и 1967 година. Вивиан подава молба за развод през 1966, но раздялата става факт едва година по-късно. Въпреки че романсът между двамата изпълнители се е превърнал в нещо като приказка за кънтри музиката, двойката е била относително потайна в началото на връзката си.

Преминават заедно и през радостите, и през трудностите на живота. Борят се със зависимостите към наркотици и алкохол на Джони. Джун е най-голямата му опора, опитва се да го предпази. Много пъти изсипва в тоалетната амфетамините, които е намерила. Остава с него по време на престоя му в рехабилитационна клиника. Възстановяването отнема години. Кеш оценява огромната любов и подкрепа, която получава: „Тук има безусловна любов. Чували сме тази фраза много пъти, но за нас е истинска. Тя ме обича въпреки всичко. Спаси ми живота повече от веднъж. Беше тук с любовта си и ме е накара да забравя болката. Когато се стъмни и всички се приберат в къщи, тогава сме само аз и тя." Двойката работи заедно, отглежда децата си, създава музика и обикаля света почти 35 години. Любовта им остава жива през цялото време. На 15 май 2003 г. Джун Картър Кеш умира от сърдечна недостатъчност. Любимият й Джони успява да преживее само четири месеца без нея. На последното си представление, скоро след нейната смърт, той не можа да скрие мъката си и споделя с публиката: „Духът на Джун и нейната любов също са тук тази вечер. Свързваме се някъде между небето и земята. Тя ми дава кураж и вдъхновение, както винаги.“

Поздравителната картичка за рожден ден, която Джони Кеш е написал на съпругата си е обявена за най-красивото любовно на всички времена. Писмото е написано през 1994г. за 65-ия рожден ден на Джун, писмото гласи следното:

„Честит рожден ден, принцесо, Остаряваме и свикваме един с друг. Мислим еднакво. Четем мислите си. Знаем какво иска другият, без да се налага да питаме. Понякога се дразним. Може би понякога се възприемаме като даденост. Но от време на време, като например днес, осъзнавам какъв късметлия съм да споделям живота си с най-прекрасната жена, която съм срещал. Ти все още ме удивляваш и вдъхновяваш. Влиянието ти ме прави по-добър. Желая те, ти си причина номер 1 за съществуването ми. Обичам те много. Честит рожден ден, Любовно писмо от бежанец трогна света Шведски журналист на име Ерик Уилман се натъкнал на изгубено любовно писмо по бреговете на Гърция, където е известно, че пристигат мног... Прочети повече Джон.“

Джун и Джон се женят през 1968 г. и остават заедно 35 години. Двамата вече не са сред нас, но в спомените на почитателите и поколенията след тях остава много съвместна музика и прекрасен биографичен филм.

Джун умира през май 2003, а съпругът ѝ я последва само четири месеца по-късно. На последното си представление, скоро след нейната смърт, Джони не можа да скрие мъката си и споделя с публиката: „Духът на Джун и нейната любов също са тук тази вечер. Свързваме се някъде между небето и земята. Тя ми дава кураж и вдъхновение, както винаги.