На всеки свети Валентин интернет се залива от снимки на известни двойки, а след това изчезват до следващия. Но истинската любов не трае само един ден в годината. В рубриката на Traffic News „Великите любовни истории на ХХ век”, всяка седмица ще ви разказваме за една гореща двойка, останала завинаги в историята с пламенната си обич и понякога с главозамайващата си скандалност - алкохол, изневери, опити за самоубийство, мафиотски връзки, разорение, падение, секс, кавги, още секс, предателство и прошка.

Ако любовта е тревога и болка, то престъплението понякога естествено става част от нея. Именно това е държало в особено силно романтично чувство една от най-емблематичните любовни двойки на миналия век – легендарните банкови обирджии Бони и Клайд. 

Има две страни, от които можем да гледаме историята на Бони и Клайд. Едната е гледната точка на Холивуд. Тя е романтичната одисея на двама влюбени, които са принудени да бъдат престъпници, за да могат да оцелеят в най-бедното време в историята на САЩ. „Ние срещу света“ и любов, която узаконява всичко. Другата страна е страната на фактите. Там Бони и Клайд са убийци и престъпници, които бягат от закона и причиняват болка на всеки, който се опита да ги спре. Те се безмилостни и методични и вярват, че живеят отвъд закона. Истината е някъде по средата.

Бони Елизабет Паркър е родена през октомври 1910 г. в Тексас, но като дете семейството й се мести в Далас. Живее в бедност и това я принуждава да се омъжи едва 16-годишна, но скоро съпругът й влиза в затвора.

Бони била красива жена. Тя била висока 1.50 метра и тежала около 40 килограма. Като малка била добра ученичка и обожавала поезията (две от стихотворенията, които пише по време на престъпния си период, я правят известна). Изморена от скучния живот, който води, Бони спряла да посещава училище на 16 години и сключва брак с Рой Томпсън. Бракът им не вървял добре и Рой прекарвал доста време далеч от дома. Две години по-късно той е заловен от властите за кражба и е осъден на 5 години лишаване от свобода. Двамата никога не се развеждат. Докато Рой липсвал от дома, Бони работела като сервитьорка. Точно в началото на Голямата депресия обаче, тя останала без работа и доходи.

Клайд Бароу e година по-голям от нея – тексасец.

Той е шестото от общо осемте деца на Хенри и Къми Бароу. Родителите на Клайд били фермери, които не изкарвали достатъчно средства, за да отглеждат децата си. По време на по-тежките периоди, в които семейството нямало никакви пари, Клайд бил изпращан да живее у роднини. Когато е на 12 години, родителите на Клайд се отказват от фермерството и се преместват в Далас, където Хенри отваря собствена бензиностанция. Той влиза в затвора за първи път на 16 години, защото „забравил“ да върне взета назаем кола. В затвора „попаднал на хора“, а едва 19-годишен вече обира магазинчета. 

През този период Далас е опасен за живеене, но Клайд се чувствал добре там. Той и по-големият му брат Марвин Бароу често имали проблеми със закона, тъй като крадели различни неща – от пуйки до автомобили. Клайд бил висок 1.70 метра и тежал около 60 килограма. Имал две сериозни приятелки (Ан и Гладис) преди да срещне Бони, но никога не се е женил.

Срещата на Бони и Клайд

През януари 1930 година Бони и Клайд се срещат за първи път в дома на техен общ приятел. Те веднага се влюбват един в друг. По време на Голямата депресия Бони Паркър и Клайд Бароу започват двугодишното си престъпно начинание (от 1932 до 1934 година). С имидж, доближаващ се до този на Робин Худ, те превземат въображението на цялото население. Споделят една и съща омраза и разочарование към системата, която ги е ограбила от младостта им и решават, че е време да вземат своето от нея.

Няколко седмици след запознанството им, Клайд е осъден на 2 години лишаване от свобода заради извършвани от него предишни престъпления. Бони е ужасена от случилото се. Тя успява да внесе автоматична пушка в затвора и да я даде на Клайд. Така той бяга от „Истхам“ и ще продължава да бяга до края на живота си. Бони тръгва с него, без изобщо да си помисля друго. Изминават повече от 12 хиляди километра за година и половина в бягството си от закона. Клайд кара по щатските граници и се възползва от правилото, което не дава право на местната полиция да прекрачва щатските предели в преследване на престъпник. Това правило ще бъде променено след като са заловени. По пътя Бони пише поеми и помага в кражбите, а когато ѝ се налага стреля и убива полицаи. Двамата стават пословични за простолюдието, което живее в мизерия. За тях те са съвременната версия на Робин Худ и често местните ги прикриват от властите.

 

На 23 май 1934-та, след четири години прекарани в бягство, грабежи и убийства, Бони и Клайд са пресрещнати от полицейска блокада, организирана от „ФБР“, която изстрелва повече от 400 куршума в тяхната посока. убивайки Бони и Клайд за минути. Когато всичко приключва и полицаите се доближават до колата на двойката, те забелязват, че главата на Клайд буквално е експлодирала от куршумите, а част от дясната ръка на Бони е откъсната.

Срещата между Бони и Клайд е съдбоносна – според тогавашната преса това е ужасяващ тандем, който извършва обири, грабежи и убийства из територията на Щатите. Не е много ясно доколко Бони наистина и винаги е участвала в престъпната дейност на Клайд и бандата му и дали това не е по-скоро вестникарска измислица за придаване на повече романтика и чар на историята. Истина е обаче, че когато американската полиция убива двойката в засада, телата на Бони и Клайд са намерени прегърнати.