„Когато преди повече от 5 години аз обявих списък на кметовете феодали, 50 на брой, тогава някои ваши колеги ехидно се подсмихваха и казваха, че е невъзможно. Сега онези мои герои са станали ваши герои. Аз се радвам, че макар и със закъснение, се показва състоянието им. Градове като Хасково са напълно феодализирани, кметовете не са интелектуалци, които имат приятелски кръг с църквата и читалището, имат кръгове, свързани с шефовете на фирми, които източват общината, с местния прокурор, с полицията. Събота и неделя ходят на лов, но правят и друг лов – на капитали от общината. Всичко е безнаказано, има местни картели. Понеже конституцията е нефелна и кметовете феодали могат да си правят каквото си поискат”, коментира Яне Янев в сутрешния блок на бтв.

Той обясни, че е дошъл в студиото като председател на РЗС и отказа говори за корупция и за това кои политически лидери ще влязат в затвора.

Темата „КТБ” Янев коментира така: „Това е много сложна тема, която показва, че в България може да се направи една банкова пирамида, 100-процента политически зависима, а през нея да се преперат едни пари”.

На въпрос дали гуверньорът на БНБ Иван Искров трябва да понесе отговорност за това, Янев отговори: „Вие какво очаквате Иван Искров да влезе сам в съдебна зала? Все едно прословутите ви кметове да се наредят на опашка пред прокуратурата. Досега на Искров трябваше да му бъде повдигнато обвинение – за злоупотреба с влияние, нарушаване на закона, умишлено прикриване на информация, която му е била ясна месеци наред”.

С „тайните записки” на Цветан Василев Янев заяви, че е бил запознат отдавна: „Част от тях преди около година аз занесох във Върховна касационна прокуратура и от тях се виждаше как един политически лидер, който изникна като гъба печурка и много бързо замина в политическото небитие, е получавал месечни донорски суми”. Макар че това описание отговаря на Николай Бареков, Янев отказа да използва имена: „С имена съм говорил от парламентарната трибуна, нямам намерение да го правя повече”.

Янев, който щеше да уволнява Бойко Борисов от първия му мандат като премиер, а сега е негов съветник, обясни промяната в намеренията си: „Според вас човекът робот ли е или има право на промяна? След като на президентските избори между двата тура предпочетохме да подкрепим десния кандидат Плевнелиев ,и до днес имаме последователна политика”.

За нещата, които се случват в Македония, Яне Янев припомни кръвните си връзки с държавата и призова България да не се държи като мащеха към сирачета.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg