Министърът на социалната политика Ивайло Калфин ще предложи хората, навършили пенсионна възраст, да не могат да избират дали да останат на работа или не, а това да се решава от работодателя, съобщи Нова тв.

Предложението за връщане на принудителното пенсиониране е на БСП. Бизнесът видя в идеята повече възможности за младите да стигнат до пазара на труда.

Минусите обаче напомнят синдикатите. Мярката е дискриминационна за по-възрастните хора и нарушава Конституцията. И двете страни обаче се съгласяват за едно – едва ли биха се увеличили рязко разходите за хазната, ако хората с право на пенсия го използват.

„Животът на пенсионера е за това да не работиш“, казва Юлияна Иванова пред камерата на медията.

Занимавала се е с полиграфия, но в момента е безработна. Още е на 57 години, но няма нищо против бъдещият ѝ работодател да я освободи, когато дойде времето.

„Мога да искам да остана до 80 години да работа, но това значи ли, че съм работоспособна, и че мога да си изпълнявам задълженията си, както на 40 или на 50 години“, пита още жената.

До 2012 г. и законът изискваше бизнесът да освобождава служители, ако имат възраст и стаж за пенсия. Тогава ГЕРБ промени закона, сега променя мнението си. „За“ е и социалният министър.

„Подкрепям това работодателят да прецени доколко един човек в пенсионна възраст му трябва и да установи с работещия каква работа и колко време той ще я върши“, твърди Ивайло Калфин.

„Не“, казват синдикатите. Първо трябвало да се помисли за други възможности.

„Прекратяват ми едно право – да работя, защото съм придобил друго – да се пенсионирам. Това е дискриминация“, казва Чавдар Христов от КНСБ.

Работодателите обаче са на друго мнение.

„Няма ли сега дискриминация към младите хора, защото работодателят е длъжен да държи на работа даже хора, които не са му полезни“, отвръща шефът на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Срещу предложението е и софтуерният инженер Валентин Масленков. Той има възможност да се пенсионира още тази година, но обмисля дали да не поработи още една по финансови съображения. И не иска шефът да му каже „довиждане“ по своя преценка.

„Мисля, че не е редно, би трябвало всеки сам да си преценява, да решава съдбата си. Поне аз нямам чувството, че заемам местото на млади хора“, обясни Масленков.

A най-младите са и най-безгрижни, защото не знаят колко пенсионни реформи им предстоят.

Подкрепата на социалния министър сега е реално тежест във везната на опозицията, защото текстовете са на депутати от БСП. Те бяха одобрени , но още те чакат гласовете „за“ в пленарната зала.

Социалният министър предлага и други промени – по-строги условия за отпускане на инвалидни пенсии.

Според Калфин, трябва да се разшири съставът на ТЕЛК-комисиите и да отпаднат ограниченията за лекарите, които работят в тях. А за да се спрат фалшивите медицински изследвания, ще се въведе изискване те да се правят само в лицензирани от държавата лаборатории.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg