Минути след приемането на промените в ГПК председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов оттегли изненадващо предложенията за промени в Наказателно-прецесуалния кодекс.

Според Цветанов целите на законопроекта могат да бъдат изпълнени с промените на текстовете в промените и чрез промените в ГПК. Действията на Цветанов останаха изненада за пленарната зала, защото именно промените в НПК влязоха по спешност в пленарната зала.

„Това, което беше предвидено в ГПК и дебатът, който беше проведен в парламента преценихме с вносителите да бъде оттеглен, защото всичко това, което би могло да бъде полезно и да бъде реализирано, може да бъде направено чрез поправките в ГПК. С това внасяне целим изпълнение на стратегията, която беше приета от НС. Знаете, че има внесен законопроект от АБВ, има вече внесен от вчера законопроект, който е изцяло препокриване на целите, които са заложени по изпълнение на мерките на стратегията, която беше приета в парламента и смятам, че повече има спекулации, отколкото някакви неразумни тълкувания. Всичко това, което предлагаме, е част от стратегията и от мерките, които са обсъждани, ние също стоим зад програмата на правосъдното министерство", коментира Цветанов.

По думите му няма никакво напрежение между него и депутатите от ГЕРБ спрямо министъра на правосъдието.

„Няма напрежение с министър Иванов, стоим твърдо зад промените и реформите, които ще се предлагат от него. Знаете моите изказвания във всички тези последни дни, когато винаги съм заставал зад него и ще продължавам да стоя зад него. Смятам, че министър Иванов трябва да бъде подкрепян във всичко това, което предлага като законодателни промени, но недейте да смятате, че по този начин ние ще организираме възможността парламентарната група на ГЕРБ да участва активно в законодателството и да внася съответните промени. Това дали ще внасяме е обсъждано с политическото ръководство в лицето на председателя на партията в последните няколко седмици. Ние ще подготвим пакет от законодателни промени, които ще бъдат част от целите, които са заложени по мерките за стратегията за съдебната реформа", допълни Цветанов.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg