Реформаторският блок няма да подкрепи Закона за Националната служба за охрана във вида, предложен от ГЕРБ. Това обяви изненадващо във вторник късно вечерта лидерът на ДСБ и съпредседател на парламентарната група на блока Радан Кънев пред студенти от НБУ. Там той изнесе лекция на тема „Ще стане ли Лазар? Трудните перспективи за излизане от българската криза“.

„Не трябва да си причиняваме скандал в пленарната зала, а да покажем смирение и да предложим нещо съвсем друго за опазване на сигурността на много ограничен кръг високопоставени български граждани“, заяви Кънев. Според него НСО е наследство от стария тоталитарен режим и подобна служба не съществува в никоя друга демократична държава. На всичко отгоре имала десет пъти по-голям бюджет от Службата за борба с тероризма (СБТ) - 40 млн. лв. срещу 4 млн. лв.

„НСО има 1200 служители. Да не говорим за унизителната ситуация, в която са поставени тези висококвалифицирани хора - да купуват кисело мляко или да водят деца на детска градина“, възмути се Кънев. Проверка на „Преса“ установи, че гардовете - лична и постова охрана, са около 400, а шофьорите - стотина.

„Фундаменталният въпрос е трябва ли тази служба да съществува в самостоятелен вид, или не е по-редно да мине към полицията“, коментира бившият шеф на НСС Атанас Атанасов. Под въпрос е и военизираният статут на служителите. Десните още спорят дали да поискат оттеглянето на закона, или след приемането му на първо четене да направят предложения за радикални промени.

„Не искаме завръщане към системата на УБО. Закон за камериерки, сервитьорки и всякакъв друг вид обслужване на елита, прикрити под етикета охрана, също не ни трябва“, обясни Гроздан Караджов. Според него трябва драстично да се ограничи кръгът на охраняваните лица и на услугите, които те могат да ползват, както и да се разработи ясен регламент кои сигнали могат да ти дадат статут на застрашен обект.

От ГЕРБ останаха изненадани от идеите на партньорите си. „Не е обмислян вариант законопроектът да бъде оттеглян. При обсъждане в залата всеки депутат може да внесе предложение за изменения или да гласува против“, коментира председателят на Комисията за контрол над службите Димитър Лазаров, предаде преса. Той бе категоричен, че службата трябва да остане самостоятелна, така както е записано в закона.

Претенциите си към службата не крие и президентът Росен Плевнелиев. Преди три години, когато от ГЕРБ имаха идея НСО да мине на подчинение на премиера, той бе категоричен, че гардовете трябва да останат под опеката на държавния глава. Мотивът бе, че така се гарантирала надпартийността на службата.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg