Загубата на "Южен поток" е изключителен сигнал за краха на външната политика на България. Това заяви на пресконференция лидерът на АБВ в оставка Георги Първанов по повод срещата за проекта "Турски поток" в Будапеща, на която България не беше поканена. 

Проведе се една среща на външните министри на Гърция, Сърбия и Македония за консолидиране на доставките на газ с перспектива към тази газова коалиция да се присъедини и Австрия, посочи Първанов, цитиран от "Фокус". "Наистина загубата, която претърпяхме със спирането на "Южен поток" и трансформирането му в "Турски поток" през Турция, както се вижда, вероятно и през Гърция, Македония, Сърбия и т.н. е изключителен сигнал за краха на външната политика на България", каза лидерът на АБВ. 

По думите на Георги Първанов, такава изолация България не е изпадала от години. 

"Няма да припомням времето, в което бяхме център и събирахме много държави по различни теми. Сега всичко се случва извън и за сметка на България", посочи Първанов. 

Той попита как Брюксел гледа на това положение, след като именно заради условията на ЕС България е достигнала до ситуация, в която губи проекта "Южен поток". 

Според АБВ, необходими са спешни мерки и заседание на Консултативния съвет към президента. 
България от енергиен център се превръща в място на енергийна несигурност и липса на перспектива, предупреди Георги Първанов. 

той поиска и конкретни данни какво се случва на българска територия, какви (военни) обучения се провеждат, има ли действия, които да се изтълкуват като враждебни от страна на Русия в този момент. 

"В момента гръцкия премиер г-н Ципрас е в Москва, където се случват серия от договорки. Едната от тях касае цената на газа, този тип енергийни проекти, за които говоря. В тази връзка се говори и за отпадането на руските санкции към Гърция. Това означава и по-специфична позиция на самата Гърция към санкциите към Русия", каза още Първанов.