Парламентът прие декларация по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа. В дебатите се стигна до спорове за авторството на емблематични руски песни, както и до идеята да отбелязваме 9 май на 8.

Народното събрание прие декларация по повод 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия във Втората световна война и по повод Деня на Европа. „За" гласуваха 141 народни представители, 4 „против", нямаше въздържали се. Декларацията беше одобрена от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ.

Депутатите не приеха предложенията на социалистите в текста на декларацията да се включат думите „почит към Съветската армия и признателност към съветските войски", предаде дарик. Вместо това в текста останаха думите „признание към държавите, извоювали победата над нацистка Германия".

В процедура по отрицателен вот лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че в декларацията отсъства достойно отношение към историята и се подценяват изводите и поуките от най-голямата касапница в историята на човечеството.

„Парламент, който насърчава осквернява на паметници, сам се осквернява", заяви Миков.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg