От ДПС сезираха главния прокурор Сотир Цацаров заради интервюто на Цветан Василев, в което банкерът заяви, че е оставил признания за тъмните сделки на „политическия елит" при нотариуси в две страни от Западна Европа.

Лидерът на ДПС Лютви Местнан заяви, че според Наказателния кодекс, ако някой има информация за престъпление, то той е длъжен да я съобщи на следствените органи, а не да я укрива, съобщава Дарик.

„Приемете, че има характер на сезиране на главния прокурор във връзка с интервюто на мажоритарния собственик на КТБ, визирам интервюто му за сайта „Гласове", в което той заяви, че има едни сейфове, които са под негов контрол, в които той крие тайни, уличаващи лица от българския политически елит. Аз не обичам израза „политически елит", но в случая цитирам мажоритарния собственик. Той твърди, че има информация за тези лица, която би могла да обясни практически фалита на банката и разграбването на над 4 млрд. от тази банка", заяви лидерът на ДПС.

Той цитира чл. 205, ал. 1 от НПК, който по думите му гласи, че всеки, който узнае за извършено престъпление от общ характер, е обществено задължен незабавно да уведоми органите на досъдебното производство.

„По смисъла на чл. 205 признанията на мажоритарния собственик, че разполага с данни, укрити в сейф под негов контрол, е признание за тежко нарушение на НПК. Ние се обръщаме към главния прокурор с много настоятелно искане той да предприеме с необходимите действия по компетентност и да потърси съответната отговорност от господин Цветан Василев за укриване на данни за извършено престъпление", допълни Местан.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg