Напрежение в парламента предизвика повдигането на темата за Баташкото клане. Докато съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов четеше от парламентарната трибуна декларация за трагичните събития от 1876 година, която да бъде приета от депутатите, народните представители на ДПС демонстративно излязоха от залата.

След като в сряда "Атака" безуспешно внесе декларация срещу българския геноцид по време на Османската империя, днес опитът му беше повторен от Валери Симеонов. Той прочете подробно датирана с кланетата и избиването на българи декларация и настоя денят на Баташкото клане - 17 май, да бъде обявен за ден на преклонение пред избитите българи от турския башибозук, за да има обединение на нацията. 

Симеонов обясни, че много общини вече са направили това. Последна е била Карловската община, която е поискала това и от депутатите. Водещият заседанието на парламента Димитър Главчев остави декларацията, завършваща с възгласа на Валери Симеонов "Да живее България!", без последствия.

Въпреки напускането на ДПС, Симеонов изчете докрай документа. В него той спомена и Илинденско-Преображенското въстание, както и насилственото прогонване на българите от Одринска Тракия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg