Минималната работна заплата става 1000 лева от днес. Това предвижда проектозакон, който днес влиза в парламента за обсъждане и има подкрепата на всички парламентарно представени партии, научи Economic.bg от свои източници. 

Според вносителите на проекта това ще стане възможно след приемането на цялостна стратегия за управление, която предвижда излизане от валутния борд и отпечатване на милиарди левове нови банкноти с цел повишаване на доходите, стимулиране на потреблението и спиране на дефлацията, отбелязвана в последните месеци.

Това ще позволи минималната пенсия също да доближи четирицифрена сума, смятат народните представители.

Освен революционната стратегия за повишаване на доходите, депутатите внасят и предложение държавата изцяло да поема разходите на населението за електричество. Така токът ще е безплатен за всички български граждани и фирми. Целта на поправката е и да бъдат избегнати евентуални по-нататъшни зимни протести, изчисляват политолози.

Експерти, с които Economic.bg се консултира, разказват, че стратегията е взаимствана от Зимбабве, където от години печатат банкноти с номинал 100 милиона, а инфлацията е обявена за незаконна.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК!

TrafficNews.bg