От 25 години ни се внушава, че демокрацията означава капитализъм, дълбоко невярно и подвеждащо. Демокрация е възможна и без капитализъм. Това заяви лидерът на Българската социалистическа партия Михаил Миков на конгреса на Столетницата.

„Хегемонията на неолибералния модел остави тежки последици за обществото, промени начина на мислене на мнозина, задраска ценности като свобода, справедливост, солидарност. Социалната държава не устоя на неговия натиск”, допълни той.

Според него, хората имат нужда от силна левица и „идеите на социализма са устояли на дясната хегемония и отново имат силно звучене”.

Изказването му беше проследено на живо от делегации от различни страни, в т.ч. КНДР и Венецуела. За малко в залата се видя транспарант с надпис „Станишев вън от БСП!”, който бързо беше свален. Бившият лидер на БСП няма да може да се бори за председателското място в партията след промени в устава й.

Той беше сред гостите на конгреса.

Поглед назад, поглед към Русия

„Бедността и липсата на целенасочена политика за ограничаването й са благоприятна почва за етническо напрежение, изключването на социални групи, за дезинтеграция на обществото, за демографския срив и в крайна сметка - в заплаха за националната сигурност”, заяви Михаил Миков.

По думите му преди присъединяването ни в ЕС в риск от бедност са живели около 18.4 % от хората у нас, докато в годините след това този процент вече достига 22-24 %.

„Идейните наследници на онези, които отричаха социалната държава при приемането на Конституцията през 1991 г., управляваха през по-голямата част от последните 25 години. Защото реституираха, приватизираха, реформираха, урбанизираха, лустрираха и през цялото време обвиняваха комунистите и нашата партия, приела наследството на повече от век борби на българския народ за справедливост и свобода”, заяви Миков.

Според лидера на БСП, кризата в Украйна и „неадекватните русофобски позиции” на управляващите разделят обществото в България, „братски, исторически и културно свързана с Русия”.

„Ние считаме, че трябва да се отстоява балансирана външна политика, което означава, че, без да подлагаме на съмнение членството ни в ЕС и НАТО, заявяваме ясно противопоставяне на санкциите срещу Русия и отказваме България да бъде прифронтова държава”, подчерта по-късно в изказването си той.

Вътрешнопартийно

„Партията не може да бъде разглеждана като търговско дружество. Тези дни чух и такива сравнения. Още повече, че и в търговския оборот отговорността се персонализира, а изминалите 25 години дадоха примери за това как цялата партия плаща за грешки на отделни наши другари”, заяви Михаил Миков.

Според него, няма как БСП да се бори срещу разделението в обществото, ако няма дисциплина.

Лидерът на социалистите посочи, че младите хора търсят реализацията си и ако не я намерят на „Позитано”, ще се присъединят към „някой модерен проект”.

БСП няма да преследва властта на всяка цена

„За БСП не може да има власт на всяка цена. Тя се приема от гражданите като политическо многоженство”, посочи Миков.

„Все по-ясно става, че БСП Лява България е опозиционната сила, неоспорима алтернатива на това управление, вредно за България”, заяви той, като в същото време призна, че „влиянието ни е достигнало исторически ниски нива”.

За Миков обяснението е в конкуренцията между БСП, която била идеологическа партия, и партиите-проекти.

В тази връзка, той не пропусна да удари АБВ: „Напоследък е модерно да се говори и за подобни проекти с леви претенции, лидерски и идейно неясни. Считам обаче, че и тяхната роля ще бъде преди всичко обслужваща за дясната политика, която докара България дотук”.

Той посочи, че всеки, желаещ коалиция с БСП, трябва да се запознае с платформата й за местните избори, защото преговорите ще са на нейна база.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg