В началото на деветдесетте години изследването и прогнозирането на обществените настроения беше нещо изключително вълнуващо и на всеобща почит. Да търсиш мненията на хората и на тяхна основа да изграждаш един малък свят, подобен на голямата реалност, в която живеем, за да можеш да го изследваш и предсказваш, се превърна в сериозно и отговорно занимание. По-надарените и изявени социолози и политолози направиха стремителни кариери и големи пари. Превърнаха се в обществен и политически коректив. Верни на неустойчивата човешка природа обаче, този идеален и безкористен свят рухна под грубия натиск на парите и политическите интереси. Социологията беше изнасилена, публично поругана и безскрупулно превърната в сексуална слугиня, разбирай политическа.

Вероятно повечето българи споделят тази тъжна констатация от политическата реалност в държавата ни. Ние в щаба на кандидата за кмет на Пловдив от Патриотичен фронт Славчо Атанасов винаги сме се стремили да запазим коректност и уважение и с гордост считаме, че нямаме принос към омерзяването на политическите страсти и прийоми. Не че не сме ставали потърпевши от такива действия.

В началото на предизборната кампания на Славчо Атанасов през 2011 година, една видна социоложка, г-жа Мира Радева, умишлено и под нечие сериозно давление съобщаваше на пловдивчани очевадно некоректна информация за електоралните настроения под тепетата и то в ущърб на Славчо Атанасов. Изборните резултати тотално опровергаха прогнозите на тази социологическа шаманка, а в последствие и самият живот комай си направи весела шега с Радева.

Днес вече я възприемаме като нервозен и свадлив бивш участник в ТВ-предаването „Биг Брадър“ и съдържател на крайпътна пицария. Почти не си спомняме, че някога е била социологическо гуру. Вероятно, ако беше гледала по-отговорно и съвестно на работата си, нямаше да се стигне до тук. Въпреки това, ние от щаба на Славчо Атанасов продължаваме да вярваме в добронамереността и професионализма на българската социология.

Друга случка обаче ни разтърси сериозно напоследък.  Бившата съдружничка в социологическата агенция „Маркет линкс“ на вътрешния министър Румяна Бъчварова – Цветелина Стоянова бе арестувана от ДАНС по подозрение в трафик на деца. Направо ни стана страшно от тази информация, защото едно е да правиш пици в крайпътно заведение като Мира Радева, а съвсем друго да те подозират в злоупотреби с деца. За нас, от щаба на Славчо Атанасов, пък най-интересно е още едно съвпадение, че агенцията „Маркет линкс“ също оповестява очевадно некоректни данни за настроенията и политическите нагласи на пловдивчани, отново в силен ущърб на нашия кандидат Славчо Атанасов.

Както е казал народът,  да би мирно седяло, не би чудо видяло. Въпреки тежките изборни манипулации и откровени измами, които се случиха на миналите местни избори в Пловдив, ние не сме загубили вярата си в справедливостта и възмездието. Дори виждаме тяхното тържество в незавидната съдба на две титуловани социоложки, които безсрамно изопачаваха истината във вреда на нашия кандидат и в заблуждение и подвеждане на всички пловдивчани. Но в духа на вековната българска народна мъдрост ще кажем само – каквото посееш, това ще жънеш или голям залък лапни, голяма дума не изричай. 

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg