"Ситуацията в ромската махала в Сливен не се е променила от социализма. Бил съм кмет на града, ходил съм няколко пъти там, няма нищо променено до сега. Там расте необразовано поколение." Това заяви пред Нова тв депутатът от ДПС Янко Янков.

„Ние многократно бием тревога по тези въпроси. Защото всичко това, което се случва, този език на омразата, показва, че липсва държавност”, допълни Янков.

„Безспорно – ромите в България се използват политически. И колкото да си говорим, че нямаше държава, през тези 20-25 години ДПС управляваше поне 2/3. Няма държавност – но има цели автономни цигански райони. Там външни хора не са добре дошли – ако не са от ДПС и не са поканени. Тези хора знаят какво да говорят пред камерите, пред социалните, те знаят как да си търсят правата. Те защо не викат „марсианците на кайма”? Това е целенасочено подклаждане на расизъм в малцинството”, коментира на свой ред евродепутата Ангел Джамбазки.

Янко Янков пък отбеляза, че малцинственият въпрос трябва да бъде решен с политически консенсус. Джамбазки обаче настоя, че ромските автономии съществуват с политическа протекция, а държавата нехае за тази опасна ситуация.

„Или този модел ще бъде разбит, или ни чака гражданска война. Да не бъдем лицемерни и да не се лъжем”, заяви Ангел Джамбазки.

ОЩЕ НОВИНИ ОТ ДНЕС ЧЕТЕТЕ ТУК!

TrafficNews.bg