Не е изключено първият вот на недоверие, който ще поискат от ДПС, да бъде на тема здравеопазване. Това съобщи в кулоарите на парламента депутатът от Движението Тунчер Кърджалиев. Той допълни, че ДПС са внесли и своите предложения между първо и второ четене в Закона за здравното осигуряване.

От ДПС отново разкритикуваха здравния министър за предлаганата реформа в сектора.

„При ситуирането на този парламент ние отбелязахме, че здравеопазването е една от сферите с нужди не за кардинални, а за промени, които граничат с екзистенциалните за тази сфера от обществения живот. При образуването на правителството по отношение на тази задача ние изразихме своя скепсис, но след като видяхме платформата на четирите партии, този скепсис прерасна в нещо повече, а именно в убеденост, че консенсусен подход по отношение на т. нар. реформи в здравеопазването не е възможен", заяви Кърджалиев.

По думите му са възможни реформи, когато има ценностно сходство между управляващите партии:

„Най-порочното предложение, според нас, е предложението за диференциран пакет - обособяването на основен и допълнителен пакет от медицински услуги. На база на 8% вноски, след приемането на този законопроект, ние, като български граждани, ще бъдем дискриминирани, ще бъдем ощетени, защото допълнителният пакет, който според тези предложения ще бъде валиден, може да се ползва единствено чрез плащане в брой - доплащане над тези 8%. Вторият вариант е от здравноосигурителен фонд. Третият вариант е да се примирим и да попаднем в листата на чакащите, но са възможни и други хипотези. Възможна е измама от по-находчиви мениджъри на болници, когато болният ще бъде приет по друга клинична пътека. Възможна е и корупция, винаги, когато има дефицити, има и корупция - някой да си доплати, за да пререди чакащите".

Още новини ТУК

TrafficNews.bg