Необходимост или популизъм? Този въпрос излезе на дневен ред с предложението на депутатите от "Атака" да отпадне задължителното ваксиниране. Мотивът на националистите да внесат промени в Закона за здравето, с които задължителните ваксинации стават препоръчителни, е че  има много странични ефекти в резултат от тях.

У нас ваксинирането е задължително като противопоказанията на ваксината са описани в листовката, се казва в мотивите на вносителите.

Депутатът от партията на Волен Сидеров Миглена Александрова коментира, че всяка майка трябва да има право на избор. Според нея редица медицински изследвания в последните години са доказали, че има връзка между ранната имунизация и аутизма.

Страните от ЕС със задължителен имунизационен календар са 9 на брой - Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и България. Останалите 18 възприемат политика на доброволно информирано имунизиране на гражданите, т.е. плановите имунизации в тези страни не са задължителни, посочват още от "Атака".

Според депутати от други партии обаче предложението на националистите е популизъм.

"Всеки малко разбиращ от медицина знае, че това е най-невероятната глупост, която може да роди човешкият мозък в съвременното общество", коментира пред Dnes.bg д-р Димитър Шишков от РБ. Той припомни, че ваксините са предотвратявали епидемии и пандемии, защото осигуряват безпроблемен живот на децата.

"В Австралия, където има много добра здравна системата, ако не се имунизира дете, се глобяват родителите и дори се лишават от здравни привилегии", посочи като пример той. Според него няма логика заради, това че има случаи понякога на странични реакции, да отпаднат ваксините.

Д-р Шишков добави, че има случаи, когато се получават реакции и ако болен пие "Аналгин" или "Парацетамол", но това не означава,че тези лекарства трябва да бъдат забранени.

Имунизациите трябва да са задължителни, под строг имунизационен календар и дори да се затегнат мерките, с които де се принуждават хората да си ваксинират децата, особено при малцинствата,смята той. Реформаторът в крайна сметка определи като популистко и глупаво предложението на "Атака".

Според Семил Абу Мелих от ГЕРБ искането на националистите не е сериозно. Той също видя популизъм в него. "Имунизациите са нещо, което се прави по целия свят и е одобрено от СЗО. Ние искаме да да дадем най-доброто от световната практика и дори трябва да се борим за повече ваксини", коментира той.

Според него, ако родители се притесняват от усложнения, трябва да са наясно, че в медицината не е задължително нищо. Оказа се, че и сега ако родителят не иска да си имунизира детето, няма сила в България, която да го накара да го направи, макар че има предвидени санкции за това по закон.

"Кой налага глоба, аз не съм чул за такъв случай", коментира Абу Мелих.

"В болницата не можем да ви оперираме без съгласието ви, не можем да ви прелеем кръв без ваше съгласие, защото това ще отвори врата за разни секти, които отказват да им се прелива кръв, а това означава ли, че трябва да се прави закон и за тях. Това не е сериозно", обобщи той.

Според Даниела Даридкова от ГЕРБ, председател на здравната комисия решенията на парламента, трябва да са съобразени с отговорността на политиците за здравето на нацията, а не с търсенето на евтини политически дивиденти.

"Едно такова предложение трябва да бъде много добре обмислено и съобразено основно с експертите, епидемиолозите, специалистите в медицинската общност, които регламентират кое е полезно и кое е опазващо здравето на децата в една ситуация, в която имаме повишена епидемиологична опасност от различни заболявания в съседни нам страни", добави тя.

Дариткова припомни епидемията от морбили през 2010 – 2011 година, която станата заради отказа на роми да се ваксинират.

"Ваксините, които се използват в България, са утвърдени от ЕС и смятам, че тяхното прилагане е причина за доброто здраве на децата", отчете тя.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg