Правителството предлага промени в Конституцията, с които Висшият съдебен съвет да бъде разделен на две колегии, а мандатът на изборните му членове да бъде намален до 3 или 4 години.

Целта на разделението е да се гарантира структурната независимост на съда, обясни министърът на правосъдието Христо Иванов, който представи предложенията за промени, заедно с премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Иванов посочи, че това предложение не изчерпва цялостната съдебна реформа. От своя страна, премиерът Борисов заяви, че ще поиска от ГЕРБ да оттеглят своя законопроект и увери, че ще се търси максимална парламентарна подкрепа за предложената реформа.
Тя вече е обсъдена с ръководството на Реформаторския блок, както и с председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев.

Кабинетът предлага преизбиране на Висшия съдебен съвет и разделянето му на две колегии - първата да е на съдиите, които да се избират от други съдии, а втората да е на прокурорите и следователите, в която да има и парламентарна квота с по-голяма тежест, с цел да се контролира дейността на прокуратурата. Намаляване на мандата на ВСС и въвеждане на явно гласуване, са другите предложения в реформата, обясни министър Иванов.

„Хората, които са членове на ВСС, не са там в лично качество. Те представляват съдиите, прокурорите, следователите или парламента, за да се грижат преди всичко за обществения интерес. Това трябва да става мотивирано и хората да застават с имената си зад своите решения", заяви още министърът.

Премиерът Борисов сподели увереността си, че предложението ще получи нужната му подкрепа с гласовете на квалифицираното мнозинство от 180 народни представители и обвърза реформата с отпадането на механизма за проверка на Европейската комисия.

„Той ще отпадне, когато направим тази реформа и свършим това, което ви казваме. Всички партии би трябвало да имат интерес това да се случи", добави премиерът.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова заяви, че правителството си е поставило за цел промените да минат на първо гласуване до края на тази парламентарна сесия. За да бъдат окончателно приети, поправките в Конституцията трябва да бъдат гласувани на трето четене.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg