Има опити да се имитира съдебна реформа, но Реформаторският блок няма да позволи това, коментира председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов.

Той даде пример с новосъздаденото специализирано звено под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров, което започна работа в понеделник. Спецзвеното е съставено от прокурори, следователите, служители на ДАНС и полицаи, които трябва да работят в екип по делата срещу високопоставени лица. Идеята за звеното възникна, когато ГЕРБ и главният прокурор отхвърлиха възможността да се създаде независима прокуратура по румънски модел.

Преди ден премиерът Бойко Борисов отхвърли възможността България да има “две независими прокуратури“, защото “не може да си позволи това“. Според анализатори управляващите от ГЕРБ се страхуват от подобно звено, защото то може да разруши чувството за недосегаемост в политическия елит.

Атанас Атанасов припомни, че спецзвеното на Сотир Цацаров не е създадено със законодателен акт. Според него управляващите трябва да създадат истинско независимо звено за борба с корупцията, но със създаването на свое такова главният прокурор е целял да каже, че това “няма да стане".

“Основната задача е да се запази статуквото в съдебната власт, има битка да не се проведе реформа“, предупреди Атанасов. Той допълни, че Реформаторският блок ще се бори докрай и няма да се отказва от намерението си да проведе истинска реформа. Атанасов обясни в сутрешния блок на нова, че разбрал за спецзвеното в прокуратурата от медиите.

“За обществото обаче остава неясно кой ще го ръководи, как се подбират служителите, които ще влизат в него, като няма публично споразумение между трите институции, които го създават. Спецзвеното е от особена важност, тъй като целта му ще е да бори корупцията по високите етажи - за тази цел то ще бъде към Софийска градска прокуратура, която поема случаите на хора с имунитет като депутати и магистрати, както и такива на висши длъжности“, каза председателят на вътрешната комисия.

“Има опит да се имитира съдебна реформа, няма да позволим това“, каза Атанасов. Той настоя за прекратяването на мандата на Висшия съдебен съвет в сегашния му състав. ГЕРБ обаче са на различно мнение. В края на миналата седмица депутатите на Бойко Борисов внесоха законопроект, който повтаря напълно идеите на Цацаров за съдебна реформа. Това включва запазването на властта на главния прокурор върху прокуратурата и запазването на сегашния ВСС. Законопроектът на ГЕРБ бе възприет като бламиране на реформаторски настроения правосъден министър Христо Иванов.

ОЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

ТrafficNews.bg