Спортът е изключително важна част от ежедневието на хората – както масовият, така и професионалният. Какво предвиждате за спортните клубове и спортната инфраструктура? Стадион „Пловдив” е в руини, Гребната база има нужда от обновяване, „Колодрума” не приема толкова събития, предвид инвестицията в залата. Какви са плановете Ви за тази област от обществения живот?

Това е осмата тема от поредицата от материали на TrafficNews, която ще засегне 8 въпроса от първостепенно значение за развитието на Община Пловдив.

Идеята е, като обществено отговорна медия, да представим на пловдивчани акцентите в програмите на кандидатите на напълно равни начала.  Участниците в анкетата са седем – кандидатите за кметове на ГЕРБ – Здравко Димитров, НФСБ/ВМРО – Славчо Атанасов, БСП – Николай Радев, ЗС „Александър Стамболийски” – Георги Колев, Съюз за Пловдив – Дани Каназирева, Демократична България – Атанас Костов и Кауза Пловдив – Николай Бухалов.

Ето и техните отговори:

Здравко Димитров – ГЕРБ: Ст. "Пловдив" и ПК "Младост" - приоритети! Голямото предизвикателство е да изпълним залите и стадионите с живот, да върнем децата в тях.

Пловдив е длъжник на своите деца и млади таланти, както и на големите си шампиони. Имам ясен план как да върнем спортната слава на града. Когато говорим за спорт, плувам в свои води, наясно съм с проблемите и знам как да ги реша. В последните 8 години бе свършена много работа за базите - построени бяха две големи зали - „Колодрума“ и тази на Пловдивския университет. Изградени са десетки спортни игрища по кварталите, фитнеси на открито и комплекс на Младежкия център до Гребната база. Миналата седмица стартира и изграждането на модерен спортен комплекс на мястото на старата зала „Дунав“. Към живот се върнаха залите "Строител" и "Олимпиада", които бяха пред затваряне преди 10 години. Големите цели, естествено, са възстановяването на стадион „Пловдив“, строителството на втори гребен канал и олимпийския плувен комплекс „Младост“. За да се случат обаче, са необходими много пари. Има начини да ги осигурим. Знам това, защото вече съм го правил. Като областен управител помогнах за строителството на спортната зала на Пловдивския университет. Бяхме силен отбор в реализирането на този проект. Първо осигурихме терена, а после заедно с Христо Стоичков и ръководството на университета направихме пътека до София, няколко пъти ходихме до премиера и финансовия министър, но осигурихме парите. Макар да се нуждаят от ремонти и подобрения, базите ги има. Ще изградим и тези, които липсват. Важно е как обаче после ще ги управляваме. В това отношение „Колодрума“ има огромни резерви. Проектът на практика не е завършен. Освен задължителната тренировъчна зала, която е необходима за провеждане на големи първенства, трябва да направим така, че залата да се превърне в истински спортен център. Имаме идея там да изградим музей, в който да съберем цялата история на пловдивския спорт. Искаме да направим хубаво място с дух, което да привлича хората. 

Голямото предизвикателство е да изпълним залите и стадионите с живот, да върнем децата в тях. Пловдив е град на таланти - гените ни са същите, както в годините на най-големите спортни успехи, въздухът е същият. Тук са и треньорите. Трябва само да ги подкрепим, за да работят. Те си знаят как да го направят. Със сигурност ще настоявам за повече пари за спортните клубове и най-вече за школите. Но за тези, които наистина работят. 

Преди години имахме отлично изградена система в спорта и не знам защо решихме да я реформираме. Нашия модел го изкопираха по целия свят, а ние го изоставихме. За голям спорт трябва здрава основа, а там всичко започва от работата с децата. Спортното училище е отличен пример за това. Другата седмица то ще празнува 50-годишен юбилей. Няма друго училище по света, което да има 8 олимпийски шампиони и над 160 медалисти от олимпиади, световни и европейски първенства. Трябва да се върнем към модела и отново ще сме най-добрите.

Смятам, че годините на застой за пловдивския спорт са отминали. Пловдив отново има своите големи шампиони в лицето на волейболистките от „Марица“. Баскетболният Академик Бултекс 99 също мери сили с най-добрите. Успехите се завръщат и в индивидуалните спортове. Предизвикателството е как да увлечем децата. Защото спортът ги прави биткаджии - здрави, дисциплинирани, отговорни и трудолюбиви - неща, които помагат през целия живот. Целта ми е всяко дете да спортува. Спортът затова е социален феномен, защото е достъпен за всички хора, независимо от физиката им. 

В тази връзка имам идея да възстановя ученическите игри по основните спортове. В момента те се провеждат формално. Програмите не са ефективни и за много от децата участието в тях свършва с един мач или едно състезание. Ще направим градски първенства по основните спортове с календар, подобен на професионалния - със срещи на разменено гостуване и финали. Така децата ще могат да спортуват организирано през цялата година. За целта ще подобрим взаимодействието между Общината, Общинския детски комплекс и спортните клубове.

Това ще е една от първите задачи, с които ще се заема.

Славчо Атанасов – НФСБ/ВМРО: Спортът тръгва от детска възраст,ще работим за ст. „Пловдив” и правилно управление на Колодрума

 Спортът е начин на живот. Това е процес, който започва още от детската възраст. И точно от там се тръгва – от спортните площадки за масов спорт. Това сме си поставили като точка в програмата, нови спортни площадки във всички райони на града, както и възстановяването на съществуващите, много от които са в лошо състояние. Това ще оживи кварталите и ще подобри жизнената среда.  

Важен акцент в програмата ми в тази насока е възраждането на ученическия спорт. Защото спортуването като начин на живот се възпитава още от ранна детска възраст.  Трябва да възстановим междуучилищните състезания  -  т.н вътрешни първенства на Пловдив.

Изключително важно е подпомагане на общинските училища по отношение на спортната база – физкултурни салони навсякъде. В държавните училища ще търсим съдействието на правителството за това да се инвестира и в тяхната спортна база.

За спортните клубове са важни средствата, които се отпускат. Ние ще гарантираме бюджета за спорт, ще направим и възможното за неговото увеличаване. Но основният проблем тук не е в това. Базата е от особено значение. Стадион „Пловдив“ е болката на всички ни. Разговарял съм неведнъж с министър Кралев, с Бойко Борисов също, държавата има положително отношение, стадионът трябва да бъде съживен. Тук две мнения няма. Втори гребен канал също е важно да се изгради, но категорично при стриктно спазване на екологичните норми и с минимална намеса върху околната среда на място. Това е постижимо.

Мениджмънтът на зала „Колодрума“ очевидно ще претърпи сериозни промени. Съоръжението трябва да стане достъпно и да работи със сериозно натоварване, а не да бъде заключено през цялата година. Сигурен съм, че с правилно подбран екип, който да я управлява, залата ще намери своята вярна посока. Но преди това де се случи, аз държа всичко свързано с този обект да бъде отново проверено от компетентните органи, за да се види кой и какви нарушения е правил там. И да си понесе съответната отговорност. Това е категорично. И справедливостта го изисква.    

Николай Радев – БСП:  Държавата да се заеме със ст. „Пловдив”. Правим спортни площадки и игрища за масов спорт

Спортът е  важна част от дейностите за реализирането на главната цел – „Пловдив – град на здрави и образовани хора”.

И отново трябва да започнем с израза „За съжаление”.  От град със спортна база, изградена както за масов спорт, така и за високо спортно майсторство, днес пловдивчани трудно намират места, за да спортуват. Ако ги има – в повечето случаи, те са платени. Спортните площадки на училищата не са ремонтирани от десетилетия. А от тези в междублоковите пространства в добро състояние са само отдадените на концесия. При тях, обаче, често не се спазват ангажиментите за безплатни часове за деца и ученици, поради липсващ контрол от страна на Община Пловдив.

Изхарчените досега десетки милиони за Колодрума не оправдават целесъобразността си.  С тези средства можеше да бъде ремонтиран стадион Пловдив  и немалко спортнти зали като тази на бул. Източен, както и да бъде изградена нова зала на  бул. Дунав, в която отново да тренират деца от  ОАК (днес ЦПАР).

Не виждам защо е необходимо стадион „Пловдив” и зала „Колодрума” да бъдат общинска, а не публична държавна собственост. Държавата има възможност да задели средства за ремонт и издръжка и да осигури достатъчно мероприятия в тези бази.

За мен приоритети ще бъдат училищните спортни зали и базите за масов спорт. Големите спортни обекти ще бъдат поддържани от общинския бюджет, а за техните ремонти – като  този на стадион „Пловдив”,  ще търсим помощта на републиканския бюджет.

Георги Колев – ЗС „Александър Стамболийски”:  Ст. „Пловдив” и Втори гребен канал трябва да са приоритети , Колодрума не може да продължава така

За стадион „Пловдив“ най-сетне трябва да се намери решение, и то в близките години. Идеите как държавата ще даде пари за превръщането му в едно от съоръженията, с които страната ни заедно с други балкански държави ще кандидатства за домакинство на европейско или световно първенство по футбол, не изглеждат реалистични. И ако  действително се окаже, че няма вариант за държавно финансиране, трябва да се потърсят резерви в бюджета на Пловдив и стадионът да бъде довършен.

Очаква се вече гласуваното символично концесионно възнаграждение от 100 лв. за стадионите „Ботев“ и „Локомотив“ да даде резултат и тези съоръжения да бъдат ремонтирани от частни инвеститори. При това положение стадион „Пловдив“ би трябвало да заеме челно място в приоритетите на общината, но след съответните консултации със спортните организации. И ако след това се реши, че най-важният обект е стадион „Пловдив“, за него трябва да се отпускат пари приоритетно.

Друг важен за решаване въпрос е изграждането на Втори гребен канал и както и при пътната инфраструктура, е трудно финансово всичко да се движи едновременно. Но ако в сътрудничество с различните спортни клубове се постигне съгласие и се начертае план стъпка по стъпка, нещата ще започнат да се случват реално. Сегашната ситуация е „много шум за нищо“ – от 30 години се говори за стадион „Пловдив“, от 7-8 – за дублиращ гребен канал, но резултатът е на практика нулев.

Основният проблем на зала „Колодрума“, в която има по едно събитие на два месеца, е мениджмънтът. Ако назначеното от Община Пловдив ръководство не може да се справи с привличането на мероприятия там, може да се помисли за възлагането на управлението на „Колодрума“ на външен организатор на събития – известно е, че често частната инициатива е доста по-резултатна. И ако цените за наемането на Колодрума са пречка пред привличането на промоутъри, те трябва да бъдат намалени. Не е трудно да се прецени, че висок наем, плащан 10 пъти в годината, няма как да покрие дори разходите на общинското предприятие „Многофункционална спортна зала“.

Дани Каназирева – „Съюз за Пловдив”: Децата няма къде да играят, а после искаме спортни успехи.  Ст. „Пловдив” да стане обект от национално значение.

Това е една изключително важна тема за град като Пловдив. Старата слава на Пловдив като център на българския спорт вече е минало. Спортната база е съсипана, спортните клубове са оставени на доизживяване или ако на тях им се помага, то е пак по партийни симпатии – кой към коя партия клони, кой с какви гласове ще помогне на изборите. Това е унижение, което аз считам, че вече трябва да спре. Един от големите проблеми е липсата на условия за масов спорт. Говорим за затлъстяване при децата, но реално аз като майка например ще кажа, че синът ми в район „Северен“, ако реши да играе топка, той няма къде да отиде. Всички квартални игрища са зарязани без съответната настилка, оградите им са разпаднати, мрежите са скъсани, тоест ние нямаме едно игрище, на което децата да могат да спортуват. Школите за масов спорт към детските градини и училищата бяха ликвидирани. Така че, проблемът е много сериозен. На първо място ние предвиждаме възстановяване на общинските спортни школи към детски градини и училища, в които децата да могат да спортуват безплатно, финансиране на проекти свързани с двигателната активност, ремонт и реконструкция на училищните физкултурни салони и игрища. На второ място е необходим стриктен контрол по отношение на наредбата за условията и реда за финансиране на спортните дейности. Парите трябва да следват заслугите на съответния клуб, участията в състезания и постижения. Към момента има много близки до властта сдружения, които имат далеч по-ниски постижения от други, а получават повече средства. Категорично считам, че следва да се увеличи общинското дотиране като приложим ясни и прозрачни критерии. А относно футболните клубове, с които всички се заиграват, категорично считам, че техните интереси ще бъдат защитени, когато имат едно компетентно управление отсреща, а не всеки един договор да се сключва с оглед на корпоративни интереси, а не с оглед интереси на отделните отбори. Финансирането и подпомагането е много партийно украсено и това не води до реална помощ за всеки един клуб.

 И вечната тема за стадион „Пловдив“. Вече 25 години стадион „Пловдив“ е удобна тема, която се захваща всеки път, щом наближат избори. Истината е, че за него дори не е направен качествен конструктивен анализ. Стадион „Пловдив“ е уникално за България съоръжение и задължително трябва да придобие статут на национален стадион. Първите действия, които ще предприемем е изготвянето на техническа експертиза за действителното му състояние, както и за годността на съоръжението. Публично обсъждане за превръщането му във втори национален стадион. Изготвяне на концепция за провеждане на какви спортове приоритетно ще се използва съоръжението и диалог с феновете на двата големи отбора, както и със спортните клубове, които го използват в момента. Изготвяне на проект и кандидатстване за финансиране.

А относно Гребната база на първо място трябва да я опазим, да остане въобще Гребна база, защото с това строителство, което е започнало и с промените, които мислят да правят и едно дърво няма да остане на Гребната база. Така че, на първо място, преди да я почистим и озеленим трябва да я запазим като Гребна база и като парк.

За „Колодрума“ не знам дали има някой в този град, който да каже, че тази инвестиция беше правилна. Ние нямаме един стадион в Пловдив, обаче имаме зала за над 50 милиона, която стои празна и единствено трупа разходи. За да работи „Колодрума“ трябва добър мениджмънт, а не партийно приближени чиновници.

Николай Бухалов – „Кауза Пловдив”:  Удвояваме парите за спорт, правим във всеки район бази като на Младежкия център

Спортът е здраве, начин на мислене и живот, а в съвременния свят – метод за справяне с натрупания стрес и подобряване на физическото и психическото състояние на всеки човек. Затова в моята програма се предвиждат сериозни дейности в спортната сфера.

През мандат 2019-2023 ще се изгради инфраструктура за масов спорт във всеки от районите на гр. Пловдив, по подобие на спортната зона до Младежкия център на Гребната база.

Сред важните обекти, които ще бъдат изградени, са Спортен комплекс “Дунав” на бул. “Дунав”№ 124, 50-метров плувен басейн до басейн “Младост“, лекоатлетически стадион до  стадион „Пловдив“, стрелбищен комплекс южно от зала „Колодрума“.

Един от акцентите в спортната сфера е изграждането на екопарк “Марица”, където ще бъдат залесени 656 дка нова гора. На площ от 105 дка ще се направи дублиращият гребен канал. Проектът предвижда 37 дка изкуствено езеро с острови за гнездене на редки и защитени птици. По протежението на трасето на новия канал ще има 20 атракции за всички пловдивчани и гостите на града.

Ще окажа пълно съдействие за изграждането на тренировъчна база на “Локомотив” Пловдив в район “Тракия”, за стадион “Христо Ботев”, за стадион “Локомотив”.

Съвместно с държавата ще се направи пълна реконструкция на стадион “Пловдив”, за да отговаря на изискванията на ФИФА за провеждане на Европейски и Световни първенства, във връзка със съвместната кандидатура на България, Гърция, Румъния и Сърбия за ЕП 2028 и СП 2030 по футбол.

Парите за спортните клубове ще бъдат удвоени от 1 000 000 на 2 000 000 лв. годишно.

Предвиждам изграждане на модерна тренировъчна база за детско-юношески футбол в двора на ЕГ “Пловдив” (Английската гимназия).

Атанас Костов - "Демократична България”:  Изграждаме закрита зала за зимни спортове, помагаме на Ботев и Локо

Проблемите в спорта не са само инфраструктурни, но и културни и организационни. Стоим твърдо зад изграждането на стадион Пловдив като проект с най-голяма важност за спорта в града, както и към подпомагането на проблемите, свързани със стадионите на двата големи пловдивски отбора -  “Локомотив” и “Ботев”. Бихме работили също така за реставрирането на стадион “Кочо Цветаров” в подножието на хълма на Освободителите. Ще защитим и изграждането на закрита зала за зимни спортове, тъй като такава липсва в града и би разширила както по-голям брой и видове спорт, достъпни за гражданите, така и времето, в което те биха се практикували.

Друг проблем, който сериозно засяга професионалния спорт на национално и впоследствие общинско ниво, е ниското национално самочувствие и липса на вяра във възможностите на родните спортисти. Вярваме, че мнозина значими пловдивски спортисти трябва да бъдат почетени с изграждане на възпоменателни плочи или паметници на видни за града ни места. Това е най-малкото, което дължим на 8 олимпийски и десетки световни и европейски шампиони, донесли слава на пловдивския спорт.

Наложително е да се обърне още по-сериозно внимание на училищния спорт, тъй като е налице намаляване на интереса на децата ни към спорта. Ще работим за възстановяването на училищните салони и дворовете на училищата, изграждането на модерни площадки с безопасни за здравето настилки. Организационните решения, които предлагаме, са насочени към подрастващото поколение и сближаването им със спорта, а именно учредяване училищна олимпиада и възобновяването на общинските училищни спортни първенства.

Ето и първите седем материала от поредицата: 

Ако стана кмет на Пловдив: Провал ли бе ЕСК 2019 и какво следва за културата и туризма - отговарят фаворитите7-те кандидати с най-голям потенциален вот отговарят по 8 теми от първостепенно значение за общината

Ако стана кмет на Пловдив: Къде ще има нови паркове и ще дишаме ли чист въздух - отговарят фаворитите7-те кандидати с най-голям потенциален вот отговарят по 8 теми от първостепенно значение за общината

Ако стана кмет на Пловдив: Ще се присъединят ли общините „Родопи” и „Марица” - отговарят фаворитите7-те кандидати с най-голям потенциален вот отговарят по 8 теми от първостепенно значение за общината

Ако стана кмет на Пловдив: Къде и как ще строи, идва ли краят на жилищните мастодонти - отговарят фаворитите7-те кандидати с най-голям потенциален вот отговарят по 8 теми от първостепенно значение за общината

Ако стана кмет на Пловдив: Кои от големите инфраструктурни проекти ще станат - отговарят фаворитите7-те кандидати с най-голям потенциален вот отговарят по 8 теми от първостепенно значение за общината

Ако стана кмет на Пловдив: Ще се увеличат ли данъците и ще се теглят ли нови заеми - отговарят фаворитите7-те кандидати с най-голям потенциален вот отговарят по 8 теми от първостепенно значение за общината

Ако стана кмет на Пловдив: Проблемът с трафика, паркирането и автобусите – отговарят фаворитите7-те кандидати с най-голям потенциален вот отговарят по 8 теми от първостепенно значение за общината